Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spor

Fina mora svojim radnicima isplatiti 1250 kn božićnice

anđelka buneta
Anto Magzan/Pixsell
08.03.2013.
u 17:38

Sindikalac Sever nada se da će biti zdrave pameti, a šefica Fine Anđelka Buneta kaže da će uprava odlučiti o isplati nagrade.

Zajednička komisija, koju čine predstavnici sindikata i poslodavca, tj. Fine, zaključila je da Fina mora isplatiti božićnicu, odnosno nagradu za uspješno poslovanje radnicima te financijske agencije u iznosu od 1250 kuna neto.

Prema kolektivnom ugovoru, zaposlenici Fine imaju pravo na nagradu za uspješno poslovanje, što je zapravo božićnica jer se isplaćuje u prosincu svake godine, no lani je prvi put obustavljena jer je ministar financija Slavko Linić zabranio njihovu isplatu pa čak i onim poduzećima koja su dobitaši. Finin sindikat predvođen Krešimirom Severom ne odustaje od zahtjeva za isplatu božićnica te tvrdi da je odluka zajedničke komisije obvezujuća.

– Nadamo se da će biti zdravog razuma. Čekamo odluku uprave, ali ako i dalje budu inzistirali na neisplati božićnica, krenut ćemo s tužbama – rekao je jučer Krešimir Sever.

Budući da u Fini radi 3000 zaposlenika, bilo bi vjerojatno i toliko tužbi, što bi za Finu bio kudikamo veći trošak od isplate božićnica.

Anđelka Buneta, predsjednica uprave Fine, kaže da su tek dobili mišljenje te komisije, a na idućoj sjednici uprave zauzet će stav hoće li ili ne isplatiti božićnice. Tumačenje odredaba kolektivnog ugovora zatražila je uprava Fine, a u toj financijskoj agenciji kažu da su se prijašnjih godina božićnice isplaćivale čak i onda kada je Fina poslovala s minusom.

Finin sindikat uznemiren je i zbog informacije koja se pojavila u medijima o automobilu od 300.000 kuna koji se kupuje za novog člana uprave.

Zgroženi su, u svom dopisu šefici uprave, da se toliki novac izdvaja za automobil, a radnicima se ne želi isplatiti nagrada za uspješno poslovanje.

>>Slavko Linić ne da božićnice

 

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:46 08.03.2013.

Tu FINU ili ko se sjeca SDK je davno trebalo ukinut , to je institucija koja ne sluzi nicemu , tog nema ni u jednoj zapadnoj zemlji . Volio bi da neko suvislo objasni koja je njihova uloga i kome ustvari oni trebaju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije