Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stišće šefove tvrtki

Slavko Linić ne da božićnice

'05.06.2012., Zagreb -  Ministar financija RH, Slavko Linic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL '
'Davor Puklavec/PIXSELL'
01.12.2012.
u 09:11

Linić je zabranio isplatu božićnica dobitašima, Fini i CO-u. Neki su gubitaši sami odustali od isplata.

Ministar financija Slavko Linić, prema informacijama Večernjeg lista, zabranio je isplatu božićnica odnosno nagrada za uspješno poslovanje i u tvrtkama dobitašima u svom resoru.

Više nego lani

Tako djelatnici Fine, na koje je Vlada strovalila poprilično poslova, od provođenja ovrha nadalje, zasad ne mogu računati na kolektivnim ugovorom zajamčenih 1400 kuna neto iako je ta agencija u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila dobit od 36,6 milijuna kuna. Štoviše, Finina je dobit bila veća za 3,5 milijuna kuna nego u istom razdoblju lani.

Ni u Croatiji osiguranju, koja je u prvih šest mjeseci imala dobit od 51,9 milijuna kuna, zasad nije donesena odluka o isplati božićnica iako radnici na nju, prema kolektivnom ugovoru, imaju pravo. Budući da su kolektivni ugovori u javnim poduzećima individualni i o njima pregovaraju uprave i sindikati, resorni ministar formalno ne može odlučivati hoće li božićnice biti isplaćene ili ne. Ipak, može pritisnuti šefove tih tvrtki i zatražiti da od božićnica odustanu, što je u slučaju Fine i CO-a očito i napravio. Prema našim informacijama, šefici Fine Anđelki Buneti, Linić je navodno u drugom razgovoru o nagradi za uspješno poslovanje rekao da može pokupiti radnu knjižicu namjerava li je isplatiti. Buneti je, pak, za vratom Finin sindikalac Krešimir Sever koji najavljuje tužbu u slučaju da uprava odbije isplatu te nagrade koju radnici Fine doživljavaju kao božićnicu budući da se isplaćuje potkraj godine.

Tužba će Finu koštati mnogo više od 1400 kuna po radniku. S druge strane, Vlada je još prije odlučila stimulirati uspješne uprave bonusima, pa bi teoretski moglo doći do toga da, primjerice, uprava Fine ili Croatije osiguranja, odlukom svojih nadzornih odbora, u proljeće ili ljeto 2013. bude nagrađena za poslovanje s dobiti, dok bi radnici mogli ostati kratkih rukava. Ti bonusi mogu iznositi najviše 60 do 80 posto godišnje plaće direktora odnosno predsjednika uprave. Anđelka Buneta poručuje da će u iduća dva tjedna odlučiti hoće li Fina isplatiti božićnice. Na pitanje je li joj ministar Linić poručio da uzme radnu knjižicu pristane li ih isplatiti, odgovorila je da se ne povodimo za kuloarskim pričama. Sindikalac Sever kaže da je Fina i u težim godinama, i kada je imala gubitke, isplaćivala nagradu za uspješno poslovanje jer radnicima te agencije od 1999. godine nije povećavana plaća.

– Nikada se nijedna vlada nije miješala u naša prava iz kolektivnog ugovora, iako je Fina državna agencija, ali nije na proračunu. Novac za isplatu nagrade za uspješno poslovanje Fina je rezervirala i nema nikakvih prepreka da ga isplati, nadam se da će ministar Linić shvatiti da je odluka o toj isplati izvan njegove ingerencije – rekao je Sever.

Njemu je Linić prošli tjedan rekao da smatra nedopustivim u ovakvoj situaciji dopustiti isplatu božićnica.

Sever napominje da u Fini postoji duga tradicija socijalnog dijaloga između uprave i sindikata i da bi to bilo prvi put da se ministar umiješao u taj odnos.

Prema našim informacijama, šefica uprave Fine imala je i žestok okršaj sa Severom koji je, kolokvijalno rečeno, letio iz njezina ureda radi svađe zbog božićnica. Radnici u Fini kažu da je u toj agenciji opća konsternacija jer se većina posla prelomila preko njihovih leđa.

Apsurdna situacija

Iako su najveći državni gubitaši, poput tvrtki iz bivšeg HŽ Holdinga, odustali od isplate božićnica, u HEP-u, koji je u prvih šest mjeseci imao minus od 315 milijuna kuna, postoji mogućnost da isplate božićnice jer one, kako kažu u tom poduzeću, još nisu bile tema, a prema kolektivnom ugovoru zajamčene su radnicima. Isplate li tvrtke poput HEP-a božićnice, a dobitaši od njih odustanu, bit će to krajnje apsurdna situacija.

Ni u Croatiji Airlinesu, također teško pogođenoj krizom, još nisu odlučili hoće li isplatiti božićnice. Prezaduženi HAC uspio je sa sindikatom sklopiti aneks ugovora i odustati od božićnica, ali i još nekih prava radnika, zbog teške gospodarske situacije.

>>Sindikati Vladi: Božićnicu 
ćete nam ipak morati isplatiti

Ključne riječi

Komentara 89

Avatar Vrijeme
Vrijeme
09:44 01.12.2012.

Bravo Slavek,...jedini koji ima j****. To su i onako sve "uhljebljeni" rodjaci i netjaci,......dosta im je da imaju i posao. Ako se nastave buniti,....reci ima da ce se preispitati nacin na koje su dobili poslove,....i ako se utvrde nepravilnosti dada ce morati vratiti sve primljene place i kamate.

Avatar Houston
Houston
09:45 01.12.2012.

Linicu, Glavno je da su direktori tvrtki, podijelili dobit, koju nemaju i koju nisui imali, a Hrvatski poreznici ubrizgali lovu u te iste tvrtke, koje dijele dobiti svojim managerima, i dans sute iste tvrtke u bankrotu Sve je to Plan 21

GE
GETNEXT
09:39 01.12.2012.

izgleda da su manekeni na vlasti odlučili da im je linić jedina karta na koju se mogu osloniti !!! hahahahhahahahha koji mediokriteti i šarlatani !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije