Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
logor bučje

Filmovi na YouTubeu nada za pronalazak nestalih osoba

Bad Boys 2
Foto: Columbia Pictures
1/2
18.05.2012.
u 08:55

Teško je bilo na Bučju uz mučenja, torture i izgladnjivanje. Teško sam preživio, osuđujem sve zločine, kaže Zvonko Brkašić

Poznato je da dvadeset godina nisu pronađeni stradali branitelji i civili koji su bili zatočeni u zloglasnom logoru na Bučju pokraj Pakraca te da njihove obitelji cijelo to vrijeme žive u neizvjesnosti i strahu da nikada neće biti pronađeni. Nepoznat je i grob dr. Ivana Šretera, osnivača i prvog predsjednika HDZ-a pakračkog kraja jer sva dosadašnja iskapanja i istraživanja nisu dala rezultat.

Očekivanja su da bi se to promijeniti nakon pojave kratkih filmova na You Tubeu pod nazivom Bučje (Rosa, Tišina, Trešnja i Šuma). Radi se o konkretnim lokacijama i snažnim indicijama koje će se uskoro istraživati.

Autor filmova nije poznat, no vidljivo je da je dobar poznavatelj terena na padinama Psunja oko Bučja gdje se nalaze te lokacije. Naš pokušaj da ga pronađemo nije urodio plodom jer se on na Youtubeu krije pod zanimljivim imenom "Tajne borika i brezika" što aludira na drveće u tim psunjskim šumama. Obiteljima 20 civila koji se još uvijek vode kao nestali ovo je posljednja nada.

Izvršena je izvidna radnja i procedura je pokrenuta, a neslužbeno saznajemo da će stručni tim na čelu sa pukovnikom Ivanom Gruićem, predstojnikom Vladina Ureda za zatočene i nestale osobe uskoro doći na ovo područje. Čekanje dugo traje i obitelji sve ovo teško podnose. Zato će ovi filmovi prvi put donijeti obiteljima mrvicu nade da će se na Bučju ipak nešto događati.

– Teško je bilo na Bučju uz mučenja, torture i izgladnjivanje. Teško sam preživio, osuđujem sve zločine, no imam dojam da nekome nije u interesu otkrivanje istine i počinitelja – riječi su logoraša Zvonka Brkašića (73) iz Pakraca koji je u logorima Bučje i Stara Gradiška proveo 99 dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije