Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVREDA AUTORSKIH PRAVA

Riječanin u zatvoru – na internet stavio više od 1250 filmova i zaradio 600.000 kuna

haker
Foto: Davor Javorović/Pixsell
27.10.2016.
u 17:52

Uz 31-godišnjaka, istragom je obuhvaćena i tri godine mlađa djevojka koju Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci tereti za pranje novca

Zbog   skidanja   filmova  s  interneta  u  istražnom  zatvoru  završio  je 31-godišnjak  iz  Rijeke,  kojeg  tamošnje tužiteljstvo sumnjiči za povredu autorskog  prava i pranje novca.

Pod istragom je i 28-godišnjakinja koja se sumnjiči  za  pranje  novca,  no  za  razliku  od  31-godišnjaka  ona  nije pritvorena. Istragu  protiv  njih  dvoje  pokrenulo  je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci,  a  31-godišnjak  se  sumnjiči  da  je  od 1. siječnja 2014. do 25. listopada  2016.  radeći  kao  administrator  na  jednoj  internet stranici prodavao  oglasni  prostor  te  se  oglašavao  putem  Facebook,  iako  nije registriran  za  takvu  djelatnost.  

Nadalje, sumnja se da je bez odobrenja nositelja  autorskih  prava  korisnicima  internet stranice na raspolaganje stavio  najmanje 1251 film. Filmove je prethodno obradio tako što je u njih ubacio titlove te ih je svrstao u kategorije dostupne za gledanje. Tužiteljstvo   tvrdi   da   je   31-godišnjak   tako  korisnicima  omogućio prikazivanje  filmova  i  to  tako da su prije filmova reproducirani oglasi inozemnih  tvrtki. 

Na  taj  je način 31-godišnjak, sumnja tužiteljstvo, od prodaje  oglasnog prostora, zaradio najmanje 600.000 kuna, dok je trgovačko društvo  koji  je  nositelj autorskih prava za prikazane filmove oštetio za oko 4 milijuna kuna.

Nadalje,  sumnja  se  i  da je 31-godišnjak zajedno sa 28-godišnjakinjom od početka  2014.  do listopada 2016. pokušao prikriti porijeklo 600.000 kuna. Taj  je  novac  uplaćivan na njihove bankovne račune, a oni su ga podizali, prebacivali  na druge račune, a dio novca su potrošili na plaćanje životnih troškova.  Mladiću  je  određen  istražni  zatvor  zbog mogućeg utjecaja na svjedoke   i   opasnosti  od  ponavljanja  djela,  dok  je  djevojka  nakon ispitivanja puštena da se brani sa slobode. 

>> Ovo je nastariji torrent koji se još uvijek dijeli

Komentara 6

Avatar lobelzgb
lobelzgb
18:44 27.10.2016.

...ok. to nije smio raditi i kaznili ga...a kaj je s pravomocno osudjenim kriminalcem i vlasnikom piratskog portala Index, Matijom Babic?! covjek vec godinama krade autorska djela, kao sto su golovi lige petice, sekvence s youtube-a i slicno, stavlja ih na svoj portal i zaradjuje klikanjem na iste! takodjer je prevario drzavu za nekoliko milijuna kuna poreza, placa radnike preko studen-servisa, huska ljude da ne placaju porez, a za sve to je dobio godinu dana "guljenja krumpira", koje vec godinama uspjesno odgadja...pa tko je tu lud?! isto to je radio TPortal, ali je uhvacen i platio je 50 tisuca eura kazne i vise to ne rade...a i glavni ovrsitelj u Hrvata i vlasnik EPH, Hanzekovic takodjer to isto radi s Jutarnjim...zalosno je i da dan-danas nije pravda za sve ista...

SU
sudac22
18:18 27.10.2016.

A kriminalna organizacija HRT i dalje otima građanima MILIJARDU kuna godišnje...

HR
HrvatOs
20:22 27.10.2016.

Tko uopce gleda domace filmove?...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije