Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat otpadom

Filipincima prekipjelo - vratili u Kanadu 69 kontejnera smeća

Filipincima prekipjelo - vratili u Kanadu 69 kontejnera smeća
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
02.06.2019.
u 00:18

– Ako Kanada ne preuzme otpad natrag, bit će bačen unutar njezinih teritorijalnih voda ili 12 nautičkih milja od kanadske obale – zaprijetio je Duterte poručujući Kanadi da Filipine ne smije tretirati kao svoje smetlište.

Filipinske vlasti konačno su ukrcale 69 kontejnera sa smećem na brod te su ga poslale u Kanadu kako bi se napokon završila svađa između dviju zemalja. Kanada je zabunom poslala smeće u Filipine 2013., a zatim je godinama ondje stajalo u dvije tamošnje luke jer ga Kanada nije željela prihvatiti natrag. To je izrazito naljutilo kontroverznog i osebujnog filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea koji je čak najavio da će Kanadi zbog toga proglasiti rat.

– Ako Kanada ne preuzme otpad natrag, bit će bačen unutar njezinih teritorijalnih voda ili 12 nautičkih milja od kanadske obale – zaprijetio je Duterte poručujući Kanadi da Filipine ne smije tretirati kao svoje smetlište.

Kanađanima je rekao da, što se njega tiče, svoje smeće mogu i pojesti. Kanadske su vlasti ovih dana pristale zbrinuti otpad te nadoknaditi troškove prijevoza filipinskim vlastima. Tenzije između dviju zemalja povećane su otkako je 2016. na vlast došao Duterte te nakon što je kanadski premijer Justin Trudeau kritizirao Duterteov način obračuna s dilerima droge u kojem su ubijene tisuće ljudi. Prije šest godina Kanada je poslala otpad na Filipine koji je označila kao razgradivu plastiku, a zapravo se radilo o tonama smeća iz kućanstava. Teretni brod koji, između ostalog, prevozi elektronički otpad i korištene pelene napustio je Filipine i trebao bi za 20 dana stići u Vancouver. Kontejneri otpada ukrcani su rano u petak na brod Bavaria u luci udaljenoj sto kilometara od Manile.

Glasnogovornik predsjednika Dutertea, Salvador Panelo kazao je da je Duterte uznemiren zbog pretjeranog kašnjenja Kanade u preuzimanju otpada te da je očigledno da Kanada ne shvaća taj problem i Filipine ozbiljno.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Observer
Observer
14:13 02.06.2019.

Veliki ljubitelj okolisa ali i droge, Trudeau se pokazao kao veliki licemjer.Svojim biracima se predstavlja kao da brine o okolisu a svoje smece salje u druge zemlje. Liberalni licemjer kao i vecina ljevicara.

MA
Matrix5
23:20 02.06.2019.

Uglavnom zapad istovaruje smeće na istok već dugi niz godina

OK
Omladinac koji to nije
11:53 02.06.2019.

Djavo dosao po svoje. Neki mali se ponasaju kao divljaci, neki veliki se ponassju kao siledjije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije