Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI KANCELAR

Faymann: Grci se moraju držati ugovora

Syriza
Reuters/PIXSELL
27.01.2015.
u 13:38

Austrijski ministar financija, konzervativac Hans-Jörg Schelling je skeptičan, da će izborni pobjednik Alexis Tsipras moći održati „svoja populistička obećanja“

Reakcije visokih austrijskih dužnosnika na nedjeljne izbore u Grčkoj i njenu zaduženost su različite. Dok vladajuća koalicija socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP) ove alpske zemlje mirno gleda u smjeru Atene, dio oporbe je pun gorčine najavama Grka da neće vratiti sve svoje dugove.

- Grci se moraju držati ugovora, rekao je austrijski savezni kancelar, socijaldemokrat Werner Faymann za bečki dnevni list Heute, opomenuvši Atenu da ima obvezu ispoštovati dogovoreno. Napomenuo je da „ako je netko u poteškoćama, može mu se progledati kroz prste i pomoći, primjerice, produljenjem roka otplate kredita“.

Austrijski ministar financija, konzervativac Hans-Jörg Schelling je skeptičan, da će izborni pobjednik Alexis Tsipras moći održati „svoja populistička obećanja“

- Jer za to, jednostavno, nedostaje novca, rekao je.

Krajnje desna Slobodarska stranka na čelu s populistom Heinz-Christianom Stracheom pribojava se novih zaduživanja Grka. - To bi za porezne obveznike bila prevara u milijardama, istakao je, napomenuvši kako su Austrijanci već siti takve solidarnosti.

Dopredsjednik oporbene stranke „Zelenih“ Werner Kogler vidi Tsiprasov uspjeh kao „šansu za poboljšanje europske gospodarske politike“. Šef „Neosa“ Matthias Strolz je rekao da „razumije Grke“, dodavši kako grčki izbori u redove ove oporbene stranke nisu donijeli ni „pretjerano veselje niti posebnu zdvojnost“. 

>> Paul Krugman: Syriza nije dovoljno radikalna, mjere nisu dovoljne za oporavak 

>> Europa nema namjeru Grčkoj oprostiti dug

Komentara 7

KO
kojesta
16:04 27.01.2015.

jedan grcki ekonom - yanis varontakis, sad novi ministar financija dao je izjavu, koja vec sada zadaje glavobolje kolegama, ali istinita je, ukratko: ovakav sistem u eu se ne moze vise odrzati. ili ciscenje i nove strukture sa pravednom raspodjelom ili veliki krah eura. znamo da za ovo prvo nitko od vodecih u eu nije spreman, ovo drugo je vise moguce i upravo oslobadjajuce. no ako grci napuste euro, dobit ce masu novaca poklonjeno samo da ostanu, a problemi ce im ostati. jedino sto te novce nece dobiti banke, vec narod, ali sto dalje?

Avatar pula125
pula125
23:56 27.01.2015.

Merkelova će uskoro biti prošlost! Sistem puca po svim šavovima Bravo Grci

KI
Kissinger
14:44 27.01.2015.

normalno je da se dug vraća.alexis će najprije provjeriti gdje je taj silni dug uložen.moji izvori javljaju da većina bivših vlastodržaca i tzv-biznismena žurno napušta grčku ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije