Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TROŠILA CRKVENI NOVAC

Fatalna bankarica: Uzimala kamate od novca Crkve

jasmina bilonić
Goran Stanzl/PIXSELL
03.09.2018.
u 19:14

Da bankarica troši crkveni novac, odnosno kamate, posumnjalo se 2016. kada je na brojne adrese stiglo anonimno pismo.

Jasminu Bilonić (47), fra Šiminu bankaricu, i T. B. (43), nekadašnjeg direktora u Partner banci, splitska je policija osumnjičila za isplatu 347.000 kuna kamata na 2,5 milijuna kuna položenih u banci za koje postoji sudska zabrana raspolaganja sredstvima zbog sumnje da novac potječe od kaznenog djela, odnosno prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi zbog kojeg su Šime Nimac i bankarica nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne.


Provedenim kriminalističkim istraživanjem, koje su policajci Službe gospodarskog kriminaliteta proveli sa Županijskim državnim odvjetništvom u Splitu, utvrđena je sumnja da je tadašnji direktor, kao odgovorna osoba banke od 2013. do 2016. godine, unatoč rješenju suda odobrio J. Bilonić gotovinske isplate kamata.

Trošio s bankaricom

Policija je izvijestila, ne navodeći imena, kako je tijekom 2014., nakon isteka ugovora o štednji, 43-godišnjak s 47-godišnjakinjom sastavio novi ugovor temeljem kojega su se i dalje nastavile isplate kamata.

Terete ga da je doveo u zabludu druge odgovorne osobe banke i predložio je kao ulagača u dopunski kapital banke, sukladno čemu je iz depozita od 2,5 milijuna kuna uložila iznos od 700.000 kuna, a sve unatoč sudskoj zabrani. 
Zbog kaznenih djela neizvršavanje sudske odluke i krivotvorenje službene ili poslovne isprave od strane T. B. te poticanja u vezi s kaznenim djelom neizvršavanje sudske odluke Jasmine Bilonić, nadležnom državnom odvjetništvu podnijeto je posebno izvješće. 
 Riječ je o novcu iz afere iz 2012. godine zbog koje je Jasmina Bilonić nepravomoćno osuđena na godinu i devet mjeseci zatvora, a Šime Nimac na dvije godine zatvora jer je on, kao fratar u Baškoj Vodi 2012. godine, bez znanja crkvenih vlasti prodao zemljište u vlasništvu Župe Blažene Djevice Marije za 9,8 milijuna kuna, a novac nije položio na crkveni račun već ga je, prema presudi, trošio sa svojom tadašnjom bankaricom Jasminom Bilonić.


Gdje je novac

Za većinu novca do danas se nije doznalo gdje je, ali je 
tijekom suđenja na Županijskom sudu u Splitu za 2,5 milijuna kuna na računu bankarice Jasmine Bilonić u Partner banci utvrđeno kako potječu od prodaje zemljišta, da je 230.000 crkvenih eura fra Šime posudio svom prijatelji Ivanu Validžiću (za koje je na zagrebačkom sudu donesena nepravomoćna 
presuda prema kojoj ih mora vratiti Crkvi), kao i da su fra Šimin 
passat i Jasminina jahta Lucky me kupljeni crkvenim novcem.

Komentara 47

BM
branko.mihalic1
19:22 03.09.2018.

sposobna haha

Avatar Zloćo Mlađi
Zloćo Mlađi
19:35 03.09.2018.

fra.Šime đavle jedan...........hahahahha......jesi li ga nanosio.....hahahhah

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
19:56 03.09.2018.

bar jedna dobra vijest, fra Šime nije pedofil.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije