Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Farmeri u očaju: Otkupa nema, a štete se gomilaju

Iako je bio najavljen, odvoz zdravstveno neispravnog mlijeka sa slavonskih farmi još nije započeo. Mlijeko s povišenom razinom aflatoksina danas je trebalo biti odvezeno u tri bioenergetska postrojenja u Slavoniji.
26. veljače 2013. u 12:10 19 komentara 13 prikaza
mlijeko seljaci krave (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Iako je bio najavljen, odvoz zdravstveno neispravnog mlijeka sa slavonskih farmi još nije započeo. Mlijeko s povišenom razinom aflatoksina danas je, prema modelu Ministarstva poljoprivrede, trebalo biti preuzeto i odvezeno u tri bioenergetska postrojenja u Slavoniji.

Do toga, međutim, ipak nije došlo, pa očajni mljekari nagomilane zalihe i dalje prosipaju u kanalizaciju. Ružica Vukovac iz Velike Kopanice, koja ima farmu s 300 goveda, od čega 150 muznih krava, u proteklih je tjedan dana svaki dan bacala po 2.000 litara mlijeka, pa je šteta su već sada veća od 20 tisuća kuna. - Bojim se da nam Ministarstvo poljoprivrede nije spremno potpuno sanirati štetu. Djelomično obeštećenje ne može nas zadovoljiti, jer mi smo već sada u velikim problemima. Krediti su nam za vratom, a mlijeko koje je naš jedini prihod i za koje sam uvjerena da je zdravo moramo bacati u kanalizaciju – kaže Ružica Vukovac.

Ona tvrdi kako je cijeli problem prouzročen silnim uvozom mlijeka iz Bosne i Hercegovine, za koju je poznato da nema tolike količine. Riječ je, zapravo, o mlijeku iz Rusije, Bjelorusije i tko zna odakle sve ne, koje je u Hrvatsku uvezeno vjerojatno bez ikakve kontrole i zbog kojega su, kaže, hrvatskim proizvođačima obustavili otkup. - Najgore je to što ne znamo gdje je kraj svemu ovome. Nama još nitko nije rekao kada će se doći po mlijeko, na koji način će se ono zbrinuti niti tko će ga odvesti – kaže farmer Jakob Vukovac.

Slično razmišlja i Mirko Kadić iz Gundinaca, koji ima pedesetak krava i koji je zbog mlijeka zaraženog aflatoksinom također doživio financijski šok. Pored tisuća litara prolivenog mlijeka, Kadić mora otplaćivati i kredit od 20.000 kuna mjesečno. Jutros mu je, kaže, prvi put došao referent iz Dukata i uzeo uzorak mlijeka, ali ništa nije rekao o tome kada će se obaviti analiza i kada će nastaviti s otkupom. - Mogli su ga odnijeti na analizu još prije četiri dana. Ja sam odmah prvog dana stavio kompletno novu hranu i jamčim da je moje mlijeko sada ispravno. U svemu ovom mi plaćamo tuđe greške, ali ako smo već morali podnijeti toliki teret, neka barem sada počnu ponovno otkupljivati mlijeko, da se zaustavi šteta – očajan je Kadić.

>>Dat će ispravnu hranu, a rezerve su – prazne

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
 • Avatar ambasadoor
  ambasadoor:

  Lipa moja Slavonijo di su te dotirali oni koji te nit' vole,nit' cine.

 • ANM:

  Šta obećanje ! Niti jednu jedinu riječ nisu istinitu rekli !

 • ANM:

  Pa koje obećanje su ikada održali ?