Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMNJAJU U PLAN

Dat će ispravnu hranu, a rezerve su – prazne

davor adžić,mlijeko,mljekar,portal
Goran Ferbezar/PIXSELL
26.02.2013.
u 08:12

Farmeri su, kažu, ogorčeni načinom rada ministarstva, zatražili ministrovu ostavku

Farmeri sumnjaju u akcijski plan koji je u nedjelju predstavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina vezano za problem otkupa mlijeka s povišenom razinom aflatoksina. Prema njemu bi prve litre zaraženog mlijeka s oko 400 farmi u istočnoj Hrvatskoj danas ujutro trebale preuzeti cisterne i prevesti ga do bioplinskih postrojenja gdje bi se ono iskoristilo. Neškodljiv je to model za koji su se odlučili u Ministarstvu i za to predvidjeli, kako su naznačili, pet milijuna kuna. Iako su očekivali detaljnije naputke o cijeloj akciji kako je i najavljeno, jučer su u Ministarstvu šutjeli, pa do proizvođača mlijeka i vlasnika bioplinskih postrojenja nije stigla nijedna informacija više.

– Nitko ništa ne zna, a mi gubimo novac! – ogorčen je Vindijin kooperant iz Slavonije u čijem je mlijeku pronađena povišena razina aflatoksina.

Ne vjeruju mjerama

Čelnik Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo podržava prijedlog ministra, ali traži da se oštećenim proizvođačima isplati svaka litra.

– Ministarstvo treba preuzeti odgovornost za ovakvo stanje. Sve je nastalo kao posljedica suše, što su i sami javno priznali. Zašto onda još prošle godine stručnjaci nisu pregledali hranu i spriječili katastrofu. Da je ministar moralan, sada bi trebao podnijeti ostavku – poručio je Laslo.

Ivan Mihaljković, mljekar iz Nuštra, također ne vjeruje ministrovim mjerama jer zna da su robne rezerve prazne.

– Mislim da se radi o zataškavanju i umirivanju seljaka uoči najavljenih prosvjeda. Ne znam kako ćemo vratiti sumnjivu hranu i zauzvrat dobiti ispravnu kada kupujemo stočnu hranu i nemamo je u ambarima. Još prošloga tjedna uvečer, kada sam zatekao djelatnika Dukata da mi kriomice uzima uzorke mlijeka iz mljekomata u bocu od jogurta, dobio sam obavijest Dukata da je mlijeko s moje farme ispravno i da će nastaviti otkup, ali nisu dolazili – kaže Mihaljković.

– Laž je i obmana to što ministar Jakovina kaže kako će država otkupiti sumnjivo mlijeko i u zamjenu za neispravnu stočnu hranu isporučiti zdravu! Kako može reći da će iz robnih rezervi povući hranu i dati je proizvođačima mlijeka kada je tamo nema. Može dati samo naš kukuruz koji je u silosima. Sve je to zakuhao uvozni lobi – ogorčen je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka, koji je najavio kako će s početkom ožujka krenuti u velike seljačke prosvjede ako im se do tada ne isplate potpore u cijelosti.

Ništa o iznosima

Tvrdnja dijela mljekara da akcijski plan nije dovoljan i da treba proglasiti elementarnu nepogodu za ministra Jakovinu je nerealna.

– Mi smo kroz akcijski plan pronašli način kako ćemo taj problem riješiti – rekao je Jakovina. Ministar ni jučer nije želio govoriti koliki će biti iznos koji će država plaćati za mlijeko koje nije otkupljeno zbog pojave aflatoksina.

>> Kupili ste kontaminirano mlijeko? Ne bacajte ga, evo što vam je činiti!

Komentara 10

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
09:20 26.02.2013.

izgleda kako si u pravu antehr, već se stidljivo kroz javnost provlači kako nema kukuruza, izgleda da brod natovaren s kukuruzom laganini plovi po mediteranu (kao prije par godina pšenica, kad ono Agrokor uvozi), pa će ministar dozvoliti uvoz određene količine, pa dok se svi snađu i pronađu, brod uplovljava u Zadar

DJ
djakputnik
09:38 26.02.2013.

Aflatoksin Eng. aflatoxin toksin plijesni Aspergillus flavus koja se najčešće stvara na kikirikiju, kokosu i kukuruzu. Jedan od najopasnijih toksina i kancerogenih tvari u namirnicama uopće. Postoji više tipova (B-1, G-1) koji se laboratorijskim analizama mogu razlikovati. To je jedinii poznati mikotoksin za koji se vodi epidemiološka evidencija radi izravne opasnosti od izazivanja raka u čovjeka; aflatoksin B-1 je dosada najjača kancerogena tvar u hrani. Rak jetre i aflatoksin su u direktnoj vezi. Kontrola svih sirovina jedina je učinkovita mjera predostrožnosti. Nigdje u člancima o otrovanom mlijeku nisam našao da se traži odgovornost za to što je kukuruz koji se prodavao stočarima za ishranu stoke otrovan. Nešto se očito želi sakriti, najvjerovatnije kriminalne radnje uvozničkog lobija. I još jedno pitanje - ako je to mlijeko otrovno i kancerogeno za ljude, što će biti sa kravama koje jedu otrovan kukuruz? Ova pitanja ni jedan novinar nije postavio. Zašto?

Avatar aaaasdefrr
aaaasdefrr
08:57 26.02.2013.

Naravno dolazi zdravi GMO kukuruz iz Argentine preko nečije firme za uvoz i eto zarade,a hrvatski kukuruz nevalja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije