Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Postignut dogovor

Facebook će platiti News Corpu za sadržaj u Australiji

FILE PHOTO: A 3D-printed Facebook logo is seen in front of a displayed Australian flag in this illustration photo
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
16.03.2021.
u 13:54

Dogovor je postignut par tjedana nakon što je u Australiji prošao kontroverzni zakon, prvi u svijetu, prema kojem internetske platforme trebaju plaćati novinarima za sadržaj koji se plasira na njihovim stranicama.

Facebook je pristao platiti News Corpu Australia, kompaniji koja kontrolira oko 70% novina u Australiji, za sadržaj koji oni proizvode.

Od pojave internetskog oglašavanja i promjene navika čitanja vijesti preko Facebooka i Googlea, profit koji su nekad medijske kuće zarađivale od oglašavanja više nije tako velik.

Promjene u zaradi potakle su najveću australsku medijsku kuću News Corp Australia da pokrene lobističku kampanju u Australiji - s podrškom svojih stalnih rivala - koja ima za cilj da političari "natjeraju" tehnološke kompanije na plaćanje medijskim kućama za sadržaj koji se plasira na njihovim stranicama.

Australska vlada je zatim predložila zakon koji pravednije regulira pregovore o plaćanju između tehnoloških kompanija i medija. Zakon potiče tehnološke gigante da postignu vlastiti dogovor s medijima, poput ovog koji se sad dogodio između Facebooka i News Corpa, kako javlja BBC.

Bez ovakvih međusobnih dogovora, zakon bi potencijalno isforsirao tehnološke kompanije u prisilnu arbitražu s izdavačima o vrijednosti sadržaja.

Borba oko zakona koji je trebao uslijediti je učinio to da je Facebook odjednom blokirao pristup svim australskim medijskim sadržajima na svojoj stranici proteklog mjeseca. Zabrana je trajala otprilike tjedan dana prije nego što je australska vlada iznijela zakon 25.-og veljače ove godine.

Analitičari tvrde da je australski zakon o medijima primarno dizajniran da zaštiti velike medijske kuće poput News Corpa, umjesto da zaštiti male medijske kuće.

"Jasno je da će ovaj dogovor biti od velike važnosti za australske medije i da će velike medijske kuće dobiti značajnu sumu novaca od tehnoloških kompanija, no treba se zapitati kako će manje medijske kuće i lokalne novine funkcionirati nakon ovog zakona i dogovora. Upravo su oni ti koji su najviše štete pretrpjeli u reklamnim profitima od pojave internetskog oglašavanja." - rekla je Shaimaa Kalil za BBC.

Kako sad izgleda, zakon je urodio plodom, no ono što se sad nije dogodilo je situacija u kojoj bi se vidjelo kako bi Facebook reagirao na prisilnu arbitražu, ako se ne uspije dogovoriti oko plaćanja medijskoj kući. Kad je vlada izglasavala ovaj zakon, rekli su da je jedan od ciljeva "poljuljati" ravnotežu moći u iskrivljenoj dinamici između tehnoloških velikana i medija.

Ideja nije bila da konglomerat poput ovoga Ruperta Murdocha dobije masovnu uplatu. Ono što su htjeli postići i na kraju uspjeli je da mali lokalni mediji mogu pregovarati s jednim Facebookom i da budu plaćeni za sadržaj koji stvaraju.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
14:34 16.03.2021.

A koga Australija interesira ? Engleska kuga !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije