Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugovor s vatikanom

Evo zašto policija nije smjela ući u crkvu sv. Marka

policija crkva
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
28.05.2015.
u 23:43

Naime, članak 7. kaže kako "Republika Hrvatska jamči Katoličkoj crkvi slobodu obavljanja bogoštovlja" te da "Republika Hrvatska jamči nepovredivost mjesta za bogoštovlje: crkava, kapela te crkvenih prostora".

Na pitanje zašto se policijska postrojba zaustavila na ulazu u crkvu sv. Marka odgovara Ugovor o pravnim pitanjima između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Naime, članak 7. kaže kako "Republika Hrvatska jamči Katoličkoj crkvi slobodu obavljanja bogoštovlja" te da "Republika Hrvatska jamči nepovredivost mjesta za bogoštovlje: crkava, kapela te crkvenih prostora".

Odnosno, da "nadležna tijela Republike Hrvatske mogu poduzeti sigurnosne mjere u tim mjestima i bez prethodne obavijesti nadležnih crkvenih vlasti, ako je to hitno zbog zaštite života i zdravlja ili zbog spašavanja dobara posebne povijesne i kulturne vrijednosti".

Pritom se zacijelo misli na požar, poplavu ili sličnu elementarnu nepogodu, a ne na intervenciju policije prema prosvjednicima koji su se sklonili u crkvu i tako maknuli s javnog prostora na kojemu nisu smjeli biti duže od 22 sata. Također, u istom ugovoru stoji da "u slučaju sudske istrage o kleriku zbog možebitnih krivičnih djela predviđenih krivičnim zakonikom, sudske vlasti će o tome prethodno obavijestiti nadležne crkvene vlasti".

>> Tko je svećenik koji je spriječio sukob policije i prosvjednika

Komentara 95

Avatar navijač
navijač
00:11 29.05.2015.

Za one koji ne znaju možda će ispasti nevjerovatno ali donedavno je u Zagreb izmješteno oko 200. "hrvatskih" policajaca srpske narodnosti ,to pišem zbog one Matićeve izjave kojom se sprda da kako kaže " u podrumu ima spremnih 200. srpskih specijalaca.

CI
cicibela
23:58 28.05.2015.

Ovo je čak i Titova milicija znala, i barem formalno poštivala. Milanče se previše uživio u svoju trenutnu ulogu kojoj nije dorastao.

MA
Mars...+
00:48 29.05.2015.

Narode ,nije li vam dosta tog crvenog jarma????????????????????????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije