Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo zašto bi se mogla ukinuti olakšica za prvu nekretninu

Oslobađanja od plaćanja poreza na promet nekretnina građana koji kupnjom prve nekretnine rješavaju vlastito stambeno pitanje u primjeni su od 2003. godine.
10. listopada 2013. u 16:52 0 komentara 2376 prikaza
Stan
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministarstvo financija izvijestilo je o razlozima mogućeg ukidanja oslobođenja plaćanja poreza na promet nekretnina za prvu nekretninu, koje je u primjeni od 2003. godine.

"Ostvarivanje porezne olakšice zahtijeva potrebno formalno ispunjenje zakonski propisanih uvjeta, koje je potrebno dokazivati, što znatno produljuje porezni postupak. Navedeno ne dovodi do ujednačavanja i pojednostavljenja sustava poreza na promet nekretnina. Postavlja se pitanje je li uistinu riječ o prvoj nekretnini poreznog obveznika s obzirom na to da se pravo na oslobođenje ostvaruje kod kupnje prve nekretnine kojom se rješava vlastito stambeno pitanje za što je, između ostalog, potrebno dokazati prebivalište i stvarni boravak u nekretnini za poreznog obveznika i članove njegove uže obitelji, a ne, dakle, kupnjom bilo koje prve nekretnine za što postoji porezna obveza", piše u priopćenju Ministarstva financija.

Broj onih koji su ostvarili poreznu olakšicu za kupnju prve nekretnine u stalnom padu

"Sustav poreza na promet nekretnina bilježi velik broj žalbi koje podnose porezni obveznici kako bi ostvarili predmetnu poreznu olakšicu samo s ciljem produljenja poreznog postupka, što dovodi do zaključka da je riječ o zloupotrebi navedene olakšice. Na godišnjoj razini zaprimljeno je u prosjeku oko 5000 žalbi od čega se u velikom broju odnosi na žalbe vezano uz ostvarivanje navedene olakšice. Analizom podataka vidljivo je da je broj poreznih obveznika koji su ostvarili poreznu olakšicu za kupnju prve nekretnine u stalnom padu te je posljedično u padu i obračunati porez kod kupnje prve nekretnine.

Pravna nesigurnost i smanjeno punjenje državnog proračuna

Iako plaćanje poreza na promet nekretnina nije vezano uz čin upisa vlasništva u zemljišne knjige, porezni obveznici ne vrše upis do trenutka plaćanja poreza na promet nekretnina što unosi veliku pravnu nesigurnost u promet nekretnina. Ministarstvo financija provodilo je od 11. do 25. veljače 2013. godine postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću gdje su predložene izmjene u oporezivanju nekretnina u smislu ukidanja oslobođenja za kupnju prve nekretnine kojom se rješava vlastito stambeno pitanje uz istovremeno smanjenje porezne stope sa 5% na 4%. Dakle, cilj navedenog bio je da se, uvažavajući socijalne učinke koji bi zahvatili veći broj poreznih obveznika, sustav poreza na promet nekretnina učini jednostavnijim, učinkovitijim i sigurnijim.

Razvidno je da ukupno obračunati porez koji obuhvaća i iznos obračunatog poreza za kupnju prve nekretnine pokazuje trend smanjenja te se odražava i na smanjeno punjenje državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne samouprave. Ukidanje poreznih oslobođenja za kupnju prve nekretnine kojom građani rješavaju vlastito stambeno pitanje ne podrazumijeva pozitivne socijalne učinke koji bi se trebali postići primjenom propisa koji izravno izazivaju pozitivne socijalne učinke, a koji su u nadležnosti drugih tijela", navode iz Ministarstva.

>> Maras: Zadržao bih mišljenje, ali možete misliti kakvo je!

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.