Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo što je potrebno da se pomakne 'zebra'

Zahtjev upravitelju trebao bi uputiti Grad, a Ured državne uprave daje suglasnost na prometni projekt, koji u pravilu izrađuje ‘gazda’
09. prosinca 2014. u 22:00 1 komentara 1324 prikaza
zebra
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Pomaknite zebru, pomaknite zebru, pomaknite zebru”, zavapili su studenti Sveučilišta Sjever u Koprivnici na svom portalu Pressedan. Pojasnili su da nema logike da je pješački prijelaz nekoliko metara od mjesta na kojem se spajaju Ulica Mihovila Pavleka Miškine, Peteranska cesta i Čarda, a nije na izlasku iz kompleksa bivše vojarne, a sadašnjeg sveučilišnog kampusa.

Državna cesta

Tim više, jer je s druge strane ceste nekoliko ugostiteljskih objekata gdje trenutačno jedino u blizini fakulteta mogu nešto pojesti i popiti.

Tragom njihove inicijative pokušali smo istražiti kako se zapravo pomiču zebre. Peteranska cesta u vlasništvu je Hrvatskih cesta, ali voditelj nadležne varaždinske poslovne jedinice Stjepan Marković rekao je da oni u takvim slučajevima ne mogu reagirati na zahtjev studenata ili bilo koje druge skupine građana ili udruge.

- S takvim zahtjevom obično k nama službeno dolaze jedinice lokalne samouprave ili mjesni odbori. Nakon toga, procjenjuje se opravdanost zahtjeva, snima se situacija i odlučuje gdje je najbolje mjesto za zebru - kazao je danas on, dodavši da postoje situacije da na vrlo kratkom prostoru budu i dva prijelaza.

- Ovisno o nadležnosti prometnice, zahtjevi nerijetko idu i na ocjenu u MUP ili Ministarstvo prometa. Nekad se razmatranje takvih inicijativa riješi u dva tjedna, a nekad u dva mjeseca. Isto tako, valja reći da i ako Grad ili općina podnesu neki zahtjev to ne znači i da će im automatski biti udovoljeno - rekao je Marković.

Zahtjev nije stigao

Zebre u Mesničkoj Sve se bijeli U Mesničkoj iscrtane zebre, nije se štedjelo na bijeloj boji stupići cesta kvartovska tribina Zaštitni stupići u Rapskoj spriječit će divlje parkiranje duž ulice

“Do sada nismo zaprimili primjedbe studenata. Ured državne uprave mora dati suglasnost na prometni projekt, a koji u pravilu izrađuje upravitelj ceste. Cijena ovisi o zahvatu, može biti do 1000 kuna, a ako ima dodatnih građevinskih radova tada i do 5000 kuna. U pravilu se na državnim cestama u zimskom periodu ne izvode takvi radovi”, istaknuli su iz gradske uprave, dodavši da je procedura za sve ceste uvijek ista.

“Pomicanje položaja zebre za samo 10 metara trenutačno nije opravdano, ali s obzirom da je u planu izvođenje rotora i spojne ceste između Peteranske ceste i Ulice Čarda uzet će se u obzir navedeni zahtjev”, završili su iz Grada Koprivnice.

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • vezana:

    Procedura, procedura...ma molim vas. U gradu očito nemaju pojma, ne treba projektna dokumentacija, šta je vama, a zahtjev nisu zaprimili, moš mislit. Gospodo ukoliko je pješački opasan morate regairati odmah, dok netko ne strada, zajedno sa Markovićem! Marković vam lijepo ... prikaži još! veli u suradnji sa MUPom, gradom, na teren i premjestiti prijelaz ukoliko je isti opasan za pješake. Ukoliko netko strada, kriva bude Procedura!?!?!? Ajde sada lijepo na teren i odraditi posao, kakve gluposti da se ne "farbaju" pješački u ovo doba godine, bitni su vremenski uvjeti, a njih ima, jedino nedostaje volja vas činovnika i administratora, gradonačelnice što još čekaš!