Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje je Hrvatska?

Evo koje su prema Forbesu najbolje, a koje najgore zemlje za poslovanje u 2014.

karta svijeta
Foto: Ilustracija: Zarko Basic/PIXSELL
17.12.2014.
u 18:38

Od zemalja regije, najbolja ove godine za poslovanje je Slovenija koja je zauzela 14. mjesto

List Forbes objavio je godišnju rang-listu najboljih država za poslovanje prema kojoj se Hrvatska našla na 46. mjestu.

Prilikom rangiranja zemalja koristili su 11 različitih kriterija među kojima su pravo vlasništva, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda (osobna, trgovinska i monetarna), birokracija, zaštita ulagača i burzovno poslovanje. Ove godine na prvo mjesto na listi najboljih zemalja za poslovanje vratila se Danska koja je to mjesto držala od 2008. do 2010. godine, javlja ForbesSlijede je Hong Kong, Novi Zeland, Irska i Švedska. Među prvih 10 još su Kanada, Norveška, Singapur, Švicarska i Finska.

Od zemalja regije, najbolja ove godine za poslovanje je Slovenija koja je zauzela 14. mjesto. Ispred Hrvatske od zemalja regije na ljestvici još se našla i Makedonija koja je zauzela 31. mjesto. Crna Gora je na 48. mjestu, Bosna i Hercegovina na 84., a Srbija na 85.

Među prvih 25 na rang-listi najviše je europskih zemalja. Najveće svjetsko gospodarstvo, Sjedinjene Američke Države koje na Forbesovoj ljestvici padaju već petu godinu zaredom ove godine zauzele su 18. mjesto. Najgora zemlja za poslovanje u 2014. godini je Gvineja. Na začelju liste ispred nje su Čad, Libija, Mianmar i Haiti, a među 10 najgorih zemalja za poslovanje još su Angola, Venezuela, Jemen, Gambija i Alžir. 

>> Putin je najmoćniji čovjek na svijetu, na listi i kalif Islamske države

Komentara 16

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
19:14 17.12.2014.

Da ne velim kud bi ste si trebali staviti tu regiju. Napisite kako je u EU, a ne u području.

PR
Privileg
20:08 17.12.2014.

Hrvatska je loša za poslovanje, al je zato odlicna za kriminal,korupciju i lopovluk

Avatar bok
bok
20:59 17.12.2014.

Bilo bi ppstenije da umjesto pojma "Regija" nazovete onako na sto i mislite: Ovako je to bezveze... Regija od Vardara do Triglava... (ocito se slabo snalazite s K&K regijom, Visehrad regijom, srednjom Europom itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije