Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo kakva nas zima očekuje

Što se oborina tiče, očekuje se količina oko uobičajene ili malo veća od toga
02. prosinca 2015. u 08:08 31 komentara 132640 prikaza
Snijeg u Delnicama
Foto: Nel Pavletić/ PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kao što je studeni, prema još uvijek neslužbenim podacima, bio u većini krajeva iznadprosječno topao, slično će se nastaviti i u prvih desetak dana prosinca, priopćio je Državni hidrometeorološki zavod, koji, uz dozu opreza, najavljuje i iznadprosječnu zimu.

Prema klimatološkoj raspodjeli, zima je počela 1. prosinca. Prema sezonskoj prognozi Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, što se temperature tiče, bit će to najvjerojatnije još jedna iznadprosječno topla zima, navodi DHMZ. Napominje kako to međutim ne znači da neće biti kraćih razdoblja hladnog vremena, odnosno razdoblja s ispodprosječnom temperaturom.

Što se oborina tiče, očekuje se količina oko uobičajene ili malo veća od toga. To također ne znači da ponegdje nije moguća količina manja od prosječne, ali i razdoblja s lokalno izraženijim viškom oborina. 

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici DHMZ-a, navodi se da je ta prognoza u skladu sa sezonskom prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF), čiji je član i Hrvatska. Na prošlotjednom sastanku predstavnici nacionalnih meteoroloških službi zemalja jugoistočne Europe složili su se glede izgleda za nadolazeću zimu i objavili dokument o tome. 

Iz njega se može vidjeti da se za područje Hrvatske predviđa iznadprosječno topla zima uz veće pozitivno odstupanje srednje temperature od višegodišnjeg prosjeka u kopnenom dijelu. Količina oborina očekuje se u granicama prosjeka, uz malo veću količinu od uobičajene ponajprije u sjevernim kopnenim krajevima.

>> U gorju palo preko pola metra snijega, u Senju 150 litara kiše

Trčanje
STIŽE PRAVA ZIMA
Što napraviti da trčanje ostane aktivnost u kojem uživamo, a ne noćna mora
  • raso:

    Ako bude padalo bit ce mokro. GARANT.

  • bambo.laja:

    ovakvu " diplomatsku" prognozu moze i moja baba prognozirat.

  • nano0705:

    Ma ne znate što će biti popodne a ne za 90 dana unaprijed. Ljudi odgadjaju i prilagodjavaju svoje obveze i putovanja zbog vaših odvratnih i pogrešnih prognoza. Lazete ovaj napaceni narod