Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obilne oborine

U gorju palo preko pola metra snijega, u Senju 150 litara kiše

Gospić
Foto: Tomislav Živković za Crometeo
1/6
Autori: Hina, Vecernji.hr
22.11.2015.
u 14:09

Obilne oborine koje je sredozemna ciklona Oto donijela tijekom subote nastavile su se i u noći na nedjelju

Nakon prošlotjednog proljetnog vremena jučer je stiglo zahladnjenje s kišom i snijegom. Istramet donosi fotografije snijega na Učkoj gdje su nanosi snijega sinoć dosezali i jedan metar visine.

Obilne oborine koje je sredozemna ciklona Oto donijela tijekom subote nastavile su se i u noći na nedjelju, javlja Crometeo.hr. Centar ciklone se u prvim jutarnjim satima nalazio ispred južnih obala Istre te se dalje premješta preko Jadrana na jug. U prvim satima nedjelje je na Jadranu, od kvarnerskih otoka do srednje Dalmacije bilo i grmljavine.

Tijekom noći je snijeg padao i u Slavoniji, ali se snježni pokrivač nije stvorio.Jutarnji podaci DHMZ-a o visini snijega u 7 sati govore da je najveća visina izmjerena na Zavižanu, 60 cm. Riječ je o prvom ovosezonskom snijegu. Time je izjednačen datum najkasnije pojave snježnog pokrivača na Zavižanu u povijesti meteoroloških mjerenja (22. studeni iz 2008 godine).

Više od pola metra snijega u Gorskom kotaru

Više od pola metra snijega se službeno mjeri i u Gorskom kotaru: Delnice 52 cm, Crni Lug Risnjak 51 cm. Obilan snijeg je zatrpao i Liku. U Gospiću je izmjereno 32 cm, a u Udbini 18 cm. U Ogulinu su jutros izmjerena 22 cm snijega. Podsjetimo da je prije dva tjedna (9. studenog 2015) u Ogulinu postavljen novi temperaturni rekord za studeni s ljetnih 27.2°C. Snijega ima na Sljemenu 24 cm. Od nizina snijega ima u Karlovcu 7 cm i Hrvatskoj Kostajnici 1 cm. Snijeg je pao i na Učki i Ćićariji, a zabijelio je i dalmatinske planine.

Ciklona Oto je donijela i velike količine oborine. U Senju je u zadnja 24 sata (do jutros u 7 sati) palo 149.4 mm kiše (ukupno od ciklone 149.9 mm).

Foto: Sandro Puncet za Crometeo

Foto: Sandro Puncet/Crometeo

Gotovo cijelu Liku protekle noći zahvatilo je sniježno nevrijeme, u Gospiću je palo više od 30 centimetara snijega, a u gorskim predjelima snježni pokrivač je i viši. Vlažan snijeg prouzročio je rušenja stabala, koji su oštetilo dalekovode i niskonaposnku mrežu pa je šire područje Gospića jutros ostalo bez struje, a od 12,45 sati ponovno je opskrbljen strujom, izvijestila je Elektrolika. Snijeg u Lici još pada i njegova visina je premašila 40 centimetara. Snježno nevrijeme uzrokovalo je velike kvarove na dalekovodima i distribucijskoj mreži na području Županije ličko-senjske, zbog čega je bez struje, kako je izvijestila Elektrolika, ostalo 16000 korisnika.

Pod teretom snijega su porušena stabla oštetila etroenergetsku mrežu, pa je bez električne energije jutros ostalo cijelo područje grada Gospića i šire okolice, područje Donjeg Lapca, dio Sv. Jurja, veći dio općine Perušić i Vrhovine, Ličko Lešće, dio naselja općina Gračac i Rakovica.

Obilazak dalekovoda i otklanjanje kvarova otežava neporhodnost cesta. Svi radnici "Elektrolike" na terenu su i ulažu maksimalne napore kako bi se kvarovi što prije otklonili, navodi se u priopćenju.

Stanje u prometu

Od 13 sati autocestom A6 Rijeka-Zagreb dopušta se promet svim vozilima, bez posebnih ograničenja. Ukinuta je zabrana zbog vjetra na dionici Kikovica-Delnice i zimski uvjeti na dionici Kikovica-Bosiljevo, pa je promet sada dopušten kamionima s prikolicama i tegljačima s poluprikolicama. Kolnici su mokri u većem dijelu zemlje, a u Lici i Gorskom kotaru na cestama mjestimice ima i razmočenog snijega.

Zbog niskih temperatura u unutrašnjosti moguća je i poledica na vlažnim dijelovima kolnika. Iz HAK-a vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila te ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je dionica Jadranske magistrale (DC 8) između Novog Vinodolskog i Senja.

Zbog jakog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila) na:

Jadranskoj magistrali (DC8) od Bakra do Novog Vinodolskog te od Senja do Svete Marije Magdalene i na dionici autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika.

Na Krčkom mostu promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila). Zbog jakih bočnih udara vjetra na autocesti A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Na graničnim prijelazima Bajakovo, Županja, Slavonski Brod i Stara Gradiška pojačan je putnički promet na ulasku. Granični prijelaz Harmica (SLO) otvoren je za vozila do 7,5 t.

U prekidu su katamaranske linije: Mali Lošinj-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split i Jelsa-Bol-Split te brodska linija Dubrovnik - Koločep - Lopud - Suđurađ.

DHMZ: kiša, snijeg, na Jadranu toplije, ponegdje olujna bura

Vrijeme će biti umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom, na Jadranu i grmljavinom, a u gorju snijegom. Snijega će prijepodne ponegdje biti i u nizinama unutrašnjosti, kada se općenito očekuje i najviše oborina. Poslijepodne slabljenje i prestanak oborina. Vjetar u prvom dijelu dana umjeren sjeverni i sjevezapadni, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana vrlo jaka i olujna bura i sjeverozapadnjak, na preostalom dijelu vrlo jak južni i jugozapadni vjetar.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 1 do 5, a na Jadranu od 7 na sjevernom do 19 Celzijevih stupnjeva ponegdje na južnom dijelu, navodi se u današnjoj prognozi Državnog hidrometeorloškog zavoda za Hrvatsku.

>> Bura u Puli ruši stabla, zbog snijega problemi na cestama

Komentara 7

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
11:02 22.11.2015.

Na Učki, a ne u Učkoj, Učka je imenica a ne pridjev, a nanosi snijega nisu u tunelu (nadam se) nego na planini.

JM
jazo.mursa
11:37 22.11.2015.

Sigurno ih iznenadio snijeg i nevrijeme.

NA
nasunis
14:38 22.11.2015.

To su krivi crveni jer pada snijeg. Stvarno da je Hdz na vlasti nebi pado snijeg nego sijalo sunce. Udbaski snijeg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije