Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Načelničke pozicije

Evo kako je prošao HDZ na lokalnim izborima u BiH

Borjana Krišto
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
03.10.2016.
u 08:48

HDZ BiH uspio je pobijediti u gotovo svim hercegovačkim općinama: Neumu, Čapljini, Ravnom, Ljubuškom, Čitluku, Posušju, Širokom Brijegu, Grudama, Livnu i Tomislavgradu, osim u Prozor-Rami i Kupresu, gdje su pobijedili kandidati HDZ-a 1990.

HDZ BiH osvojio je načelničke pozicije u najmanje osamnaest općina u Bosni i Hercegovini u kojoj su u nedjelju održani lokalni izbori, a s tim rezultatom zadovoljni su dužnosnici te stranke koja je uvjerljivo slavila u općinama s hrvatskom većinom.

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto istaknula je kako je HDZ dobio načelničke pozicije u općinima Usori, Odžaku te Vitezu i Varešu, što nije bio slučaj na izborima prije četiri godine.

Najveće iznenađenje izbora predstavlja pobjeda HDZ-ova kandidata za načelnika Vareša Zdravka Maroševića, budući da hrvatski kandidat nije bio načelnik te općine još od okončanja rata 1995. godine.

HDZ BiH uspio je pobijediti u gotovo svim hercegovačkim općinama: Neumu, Čapljini, Ravnom, Ljubuškom, Čitluku, Posušju, Širokom Brijegu, Grudama, Livnu i Tomislavgradu, osim u Prozor-Rami i Kupresu, gdje su pobijedili kandidati HDZ-a 1990.

Načelničke pozicije ovoj stranci pripale su i u Kiseljaku, Kreševu i Vitezu u središnjoj Bosni, dok je neizvjesna utrka još uvijek, prema stranačkim podacima, za načelnike Busovače, Novog Travnika i Jajca gdje se natječu hrvatski i bošnjački kandidati i razlika je tek nekoliko stotina glasova pa se rezultat može promijeniti glasovima poslanim poštom.

HDZ BiH dobio je načelnika općine i u Usori i Žepču na sjeveru Bosne te u još dvije općine Bosanske Posavine. To su Orašje i Odžak, dok je načelničko mjesto u Domaljevac Šamcu pripalo kandidatu HDZ-a 1990.
Zamjenica predsjednica HDZ-a BiH izrazila je razočaranje što su izbori prekinuti u Stocu optuživši kandidata SDA za načelnika Salmira Kaplana, što je napao i ozlijedio dvojicu hrvatskih dužnosnika Općinskog izbornog povjerenstva.

"Moram izraziti nezadovoljstvo što je danas došlo do ovakve vrste incidenta gdje je od strane kandidata SDA napadnut predsjednik općinskog izbornog povjerenstva i članovi biračkog odbora. Za mene je to napad na institucije, napad na demokratski sustav. Nadamo se da će institucije sankcionirati počinitelje", kazala je Krišto.

Komentara 22

RA
radekbrod
09:38 03.10.2016.

podrška herceg-bosni

GE
genex
09:50 03.10.2016.

herceg-bosno srce ponosno!

NE
Neonacionalist
09:31 03.10.2016.

Ima li netko od hrvatskih političara da ode u Stolac i kaže tamošnjim Hrvatima ; Nitko ne smije da vas bije , ili Kaplan i njegova ekipa ima pravo tuči hrvate po Stocu , policija je mirno promatrala kako on mlati ljude i nisu ga uhapsili , dakle sve je jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije