Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brže i jeftinije

Evo kako država misli ubrzati i pojeftiniti građevinske dozvole

anita mrak taritaš
Borna Filić/PIXSELL
18.06.2013.
u 16:54

Više nećete trebati lokacijsku dozvolu. Odmah ćete ići u ishođenje građevinske. Vodni i komunalni doprinos moći ćete platiti i poslije.

Ministarstvo graditeljstva priprema tri nova zakona - Zakon o gradnji, Zakon o prostornom uređenju i Zakon o građevinskoj inspekciji - koji će, kako tvrde u Ministarstvu, znatno pojednostaviti, pojeftiniti i ubrzati postupak ishođenja dozvola za gradnju, a inspekciju učiniti puno efikasnijom. Planira se da zakoni dođu u Sabor na prvo čitanje prije ljetne stanke. Najvažnije su novosti da ćete građevinsku dozvolu ubuduće dobiti bez prethodnog ishođenja lokacijske, bez plaćanja komunalnog i vodnog doprinosa, pa čak i bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa!

– Danas postupak izgleda ovako: Dakle, idete graditi kuću i prvo morate napraviti idejni projekt, pa onda krećete u postupak izdavanja lokacijske dozvole, a tek nakon što dobijete lokacijsku krećete u ishođenje građevinske koju ćete dobiti samo ako ste riješili baš sve imovinsko-pravne odnose i nakon što ste platili i vodni i komunalni doprinos. Kad novi zakon stupi na snagu, nećete trebati idejni projekt i lokacijsku dozvolu, već ćete samo s jednim, glavnim projektom odmah ići u ishođenje građevinske dozvole koju ćete dobiti i ako nemate riješene sve imovinsko-pravne odnose, a komunalni i vodni doprinos moći ćete platiti i prije i nakon početka gradnje jer to neće biti uvjet za izdavanje dozvole. No osam dana prije početka radova morate prijaviti radove i priložiti dokaz da ste riješili sve imovinsko-pravne odnose – objasnila je ministrica Anka Mrak Taritaš.

Ubuduće će građevinski inspektor odmah na terenu izdavati rješenja i rušiti objekte građene izvan građevinske zone. Ako netko pak gradi unutar građevinske zone, ali nema dozvolu inspektor će mu napisati prvu kaznu od 10.000 kuna, pa drugu od 30.000, a tek ako ni nakon toga investitor ne ishodi građevinsku dozvolu, slijedi rušenje. Račun će dobiti vlasnik zemljišta.

>>Anka Mrak Taritaš: Slijedi lakše ishođenje građevinskih dozvola

Komentara 1

VA
Varga1213
10:40 18.01.2017.

Sipak, to bas i ne funkcionira. Imam komadic zemlje na moru, od 8 mjeseca 2015 do 8 mjeseca 2016 je trebalo samo da bude geodetski prjekt gotov i da se to uvede u knjige(najvece vrijeme cekanja je bilo da se uvede u knjige). Zatim se pristupilo arhitektonskom projektu koji jos nije gotov, a tek kad to bude gotovo predaje se za gradjevinsku dozvolu koja ce se cekati mozda tih mjesec dana ali tko zna. Obavijestit cu vas kad se preda jeli to istina ili ne. No zato za neke druge to ocito ne vazi, jer gospodin Pitt je samo izrazio zelju da bi nesto gradio, i voila, par mjeseci nakon toga odobreno mu je. Vrlo zanimljivo. Znaci za nas obicne gradjane pravila su drugacija, a kad dodje neki stranac sa malo love i podmaze tamo gdje treba, odmah se dobiva dozvola. Nece nama biti bolje nikad dok je tako tih stvari jer korupcija nikad nece biti iskorijenjena, a sto se tice vlade, sve je to isto, sjasi Kurta, uzjasi Murta. Na kraju kad i ako se dobije ta dozvola, moguce ce rezultirat da se to sve proda, i kupit nesto u u nekoj drugoj zemlji...... Toliko o postenju naseg sistema i "skracenom vremenu" dozvola za gradjenje. Pozdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije