Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tribine

Anka Mrak Taritaš: Slijedi lakše ishođenje građevinskih dozvola

Mrak Taritaš u Gornjoj Stubici (1)
Matija Topolovec/PIXSELL
22.05.2013.
u 11:38

– Poznat je problem i građana i investitora oko izdavanja građevinskih dozvola i tu se radi čekanju koja ako ne godinama premašuju stotinjak i više dana.

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš u Zadru je otvorila turneju od deset tribina u hrvatskim gradovima gdje će govoriti o zakonima u vezi s prostornim uređenjem, o gradnji te građevinskim inspekcijama.

– Na tribinama smo odlučili razgovarati s kolegama koji u uredima rade na izdavanjima dozvola, s predstavnicima gospodarskih komora, te s gospodarstvenicima i to ne na način da ih mi samo obavještavamo o tome što smo napravili, nego na način da čujemo što ih tišti i što trebamo poboljšati – rekla je Anka Mrak Taritaš najavljujući da će  nakon 20. lipnja biti sastavljen prijedlog zakona koji će nakon toga biti upućen Vladi RH i Saboru.

– Poznat je problem i građana i investitora oko izdavanja građevinskih dozvola zbog čekanja koje traje stotinjak i više dana. Zakon o prostornom uređenju složili smo tako da planovi budu operativniji i da se prema pojedinim planovima mogu izravno, odnosno puno jednostavnije nego dosad izdavati dozvole. Danas, primjerice, jedna tvornica treba biti u prostornom planu županije, općine ili grada, pa naposljetku i u urbanističkim planom uređenja i samo je za to potrebno 90 dana javnih rasprava. Sada će se kroz samo jedan plan moći doći do dozvola – istaknula je ministrica Mrak Taritaš dodajući da u vezi s gradnjom sada uveli znatno jednostavnije ishođenje građevinske dozvole i s mnogo manje dokumentacije.

– U budućnosti će se građevinska dozvola moći dobiti ranije, a sva davanja će se morati platiti osam dana prije početka radova, čime će se investitorima olakšati ulazak u investiciju. Izmjene u vezi s građevinskom inspekcijom odnose se na to da će sada moći djelovati bez sustava dokazivanja tko je gradio i zašto, a tamo gdje je predviđena gradnja nakon kazni i opomena ići će se u sankciju rušenja tek ako investitor ne želi dozvolu. Veće ovlasti imat će komunalni redari za neke manje zahvate – rekla je Mrak Taritaš dodajući da se ovim izmjena sređuju stvari u prostoru i da postaju operativni kako bi mogli uvesti e-dozvolu te da sustav dozvola bude javan, otvoren i transparentan.

>>Jeftinom legalizacijom do glasova na izborima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije