Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski sabor

Evo čiji zastupnici su bili najaktivniji, a neki se nikad nisu javili za riječ

Miro Bulj
Pixsell
21.07.2018.
u 07:29

Ni kune dodatnih troškova, osim plaće, nisu uzela 23 zastupnika, uglavnom iz Zagreba i okolice. Ništa nije uzeo ni Miletić iz Pule.

Prazna sabornica, nekoliko neuspješnih pokušaja rušenja ministara i Vlade, iznošenja Ivana Pernara (Živi zid) iz sabornice te promjena Poslovnika Sabora neki su od događaja koji su obilježili proteklu godinu u tom najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu u državi. Detaljnije statistike otkrivaju nam pak da je Sabor od početka godine do ljetne stanke zasjedao više dana nego proteklih godina, jednom je rasprava potrajala dva dana bez odmora po noći, no većinu dana i dalje je krasila slika prazne sabornice.

Miro Bulj javljao se najviše

I nakon promjene Poslovnika Sabora, kojim se znatno reducirao broj replika, Mostov Miro Bulj i dalje je najaktivniji zastupnik s 1569 javljanja za riječ. U, nazovimo to, top 10 najaktivnijih, slijede ga SDP-ov Gordan Maras s 1055 javljanja, Branimir Bunjac iz Živog zida (1002 javljanja), njegov stranački kolega Ivan Pernar (991), nezavisni u Klubu Mosta Tomislav Žagar (563), Mostov Nikola Grmoja (608), HDZ-ov Branko Bačić (585), GLAS-ova Anka Mrak Taritaš (580), SDP-ov Željko Jovanović (445) te Mostov Tomislav Panenić (432). Ako ćemo aktivnost zastupnika promatrati kroz pitanja koja su postavljali Vladi i ministrima, tu prednjače Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida sa 124 postavljena pitanja, slijedi ga SDP-ov Željko Jovanović sa 119 pitanja, a na trećem je mjestu Mostova Ivana Ninčević Lesandrić s 54 pitanja.

Zanimljivo je primijetiti da među zastupnicima ima i onih koji od siječnja do stanke u srpnju nisu nijednom govorili, kao recimo HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, HDZ-ov Stipo Šapina ili njihov kolega Milijan Brkić. Treba ipak naglasiti da Brkić često kao potpredsjednik Sabora vodi sjednice, kao i da jest aktivniji na sjednicama odbora u kojima je član. Samo pet puta javili su se zastupnici manjine Vladimir Bilek i Robert Jankovics te HDZ-ov Mato Čičak.

Zastupnici koji su rekorderi po troškovima bili su SDP-ov Domagoj Hajduković koji je u sedam mjeseci ove godine na dnevnice, auto, cestarinu, avion, hotel, stanarinu, režije te odvojeni život potrošio 89.913 kuna. Riječ je o zastupniku iz Osijeka, pa već ta činjenica utječe na više troškove, ali glavnina ipak odlazi na česta putovanja kao član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Odbora za europske poslove te vanjske poslove. Po visini troškova slijedi ga HDZ-ov Ante Bačić koji je ukupno potrošio 89.488 kuna. Osim što je iz Splita, dosta putuje i kao član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran. Među najrastrošnijima slijede ga troje stranačkih kolega – Željko Raguž koji je iz BiH te Sanja Putica i Miro Kovač koji također puno putuju zbog radnih tijela u kojima su članovi, a Putica je još i iz Dubrovnika.

Miro Bulj
1/6

Neki nisu potrošili ni kune

Neki zastupnici, točnije njih 23, uz plaću nisu potrošili ni kune. Uglavnom je riječ o zastupnicima s prebivalištem u Zagrebu i okolici, koji nisu u radnim tijelima koja zahtijevaju više putovanja. Zanimljivo, među zastupnicima bez troškova je i predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić koji je, istina, vrlo rijetko u Saboru.

Tako je Sabor u razdoblju od 1. siječnja do 10. srpnja ove godine ukupno na dnevnice, auto, cestarinu, avion, hotel, stanarinu, režije te odvojeni život zastupnika potrošio 5,1 milijun kuna. Čak 1,7 milijuna kuna otpada na korištenje osobnih automobila u službene svrhe, 1,4 milijuna na stanarine, 150.000 kuna za režije u tim stanovima, 587.000 kuna otišlo je na zrakoplovne karte, a za odvojeni život isplaćeno im je 483.000 kuna.

Komentara 9

Avatar Celzijus
Celzijus
08:25 21.07.2018.

Stara poslovica veli: nije bitno kaj (i koliko), nego tko govori (u ovom slučaju lupeta). Sabor je sprdnja sa kriminalcima ala Beljak, Mađer...

Avatar zajutrak
zajutrak
09:15 21.07.2018.

Ako Bulj, Maras i Pernar kolo vode , odosmo mi k vragu a ne u Schengen :/

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
15:26 21.07.2018.

Nikad se naslusao vise gluposti i laprdanja, Bulj, Pernar, Grmoja Maras...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije