Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Evakuirani hrvatski radnici noćas se vraćaju kućama

sletjeli-txt.jpg
import
11.08.2008.
u 11:14

Četvero hrvatskih državljana koji su zbog oružanog sukoba evakuirani iz Gruzije doputovali su zrakoplovom u Rim, potvrdio je u ponedjeljak hrvatski diplomat Vojko Senker.

Hrvatski državljani Lukrecija Kireta te Međimurci Drago Mezga, Oliver Andrelin i Stjepan Bukovčak boravili su u Gruziji u trenutku izbijanja sukoba ruskih i gruzijskih snaga zbog pokušaja Gruzije da silom preuzme nadzor nad odmetnutom proruskom pokrajinom Južnom Osetijom.

Mirjana Bukovčak, supruga Stjepana Bukovčaka rekla nam je - Suprug mi je posljednji SMS poslao jučer oko 12 sati. Napisao je: "Draga ženo, mi smo na sigurnom i čekamo prijelaz granice. Živ sam i zdrav." -

Stjepan Bukovčak, Drago Mezga i Oliver Andrelin zajedno su otputovali u Gruziju kao građevinski radnici jedne talijanske tvrtke. Radili su glavnom gradu Tbilisiju na obnovi predsjedničke palače dvora.

Stjepanov povratak, uz suprugu s nestrpljenjem iščekuju i kćerka Štefanija te sin Marko. Ovo je prvi put da je otputovao na rad u Gruziju, dosad je 15 godina radio u Italiji. Sva trojica radnika trebali bi se kućama vratiti noćas u 1 sat automobilom iz Trevisa. -Nije nam do novca, ne znamo hoće li mu platiti to što je radio. Bitno je da se živ i zdrav vrati kući - naglasila je Mirjana.

Večernji je razgovarao i sa suprugom Drage Mezge koja od petka strepi za njegovu sudbinu. - Danima nisam ni oka skopila. Drago je otišao u Gruziju kao zidar, a zadnji put čuli smo se oko 16 sati kad mi je rekao da je dobro i da će ih evakuirati u Rim. Jedva čekam da ga vidim - kazala je Slavica Mezgal iz međimurskog sela Celinec.

U nedjelju su u organizaciji talijanskog i francuskog veleposlanstva te delegacije Europske komisije evakuirani autobusom u susjednu Armeniju zajedno s desecima stranih diplomata.

- Oni su sletjeli u zračnu luku u Rim i uskoro će krenuti dalje prema svojim odredištima - rekao je Senker, ministar savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Ateni koje pokriva Gruziju i Armeniju.

Senker je objasnio da je Kireta boravila na studijskom putovanju u Gruziji kao članica skupine bivših stažista Europske komisije, a Mezga, Andrelin i Bukovčak zaposlenici su jedne talijanske tvrtke koja je izvodila građevinske radove u Gruziji.

Senker je potvrdio da se u drugoj separatističkoj gruzijskoj pokrajini Abhaziji, u kojoj su također izbili manji sukobi, nalaze dva hrvatska časnika u vojnopromatračkoj mirovnoj misiji.

- Oni su zasad na sigurnom, a ako za to bude potrebe, i oni će biti evakuirani - rekao je Senker, dodajući da hrvatska diplomacija nema informacija o drugim hrvatskim državljanima koji bi se mogli nalaziti u Gruziji.

(Hina/ibe)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije