Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od napada iz Irana

Evakuacija Amerikanaca iz Bagdada

Trump u Iraku
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
16.05.2019.
u 14:02

Zbog rastućih tenzija State Department jučer je naredio povratak najvećeg dijela američkog osoblja iz diplomatskih predstavništava u Iraku

Zbog rastućih tenzija između Irana i SAD-a, američki State Department naredio je jučer povratak najvećeg dijela američkog osoblja iz diplomatskih predstavništava u Iraku.

Naredba obuhvaća osoblje koje nije zaduženo za izvanredne situacije u američkoj ambasadi u Bagdadu i u konzulatu u Erbilu, u autonomnoj pokrajini Kurdistan. Ovakva odluka dolazi samo dan nakon što je američko Središnje zapovjedništvo stavilo na uzbunu vojnike u Iraku i Siriji zbog “vjerodostojnih prijetnji” iranskih snaga u regiji.

Promijenjena misija

I dok su američke oružane snage zabrinute zbog mogućih neposrednih prijetnji snaga koje podupire Iran njihovim vojnicima u Iraku, britanski general bojnik Christopher Ghika kazao je da ne postoji povećana opasnost od Irana i njegovih saveznika. Izjava generala Ghikea, koji je zamjenik zapovjednika koalicije za strategiju i informacije, razljutila je Amerikance.

“Izjava zamjenika zapovjednika suprotna je utvrđenoj vjerodostojnoj ugrozi kojom raspolažu obavještajne službe SAD-a i saveznika glede snaga koje podupire Iran”, rekao je mornarički kapetan Bill Urban, glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske.

Osim udarca koji je došao od prvog saveznika Velike Britanije, Trump je dobio udarac i od Španjolske, koja je povukla ratni brod iz skupine pod vodstvom SAD-a iz Perzijskog zaljeva zato što je “SAD promijenio originalnu misiju“, što je potvrdila i španjolska ministrica obrane Margarita Robles.

Španjolska fregata Méndez Núñez trebala je pratiti američki nosač aviona Abraham Lincoln u moru prema Iranu, no u utorak je Madrid priopćio da je taj brod s 215 mornara privremeno povučen. U priopćenju nije bio naveden razlog diplomatskog razilaženje EU i SAD-a u vezi s Iranom.

Istodobno, SAD radi pritisak na iračku vladu kako bi razoružala i rasformirala iračku šijitsku paravojnu formaciju Al-Hashd al-Shaabi (Jedinice narodne mobilizacije), koja je pod utjecajem Irana bila udarne snage iračke vojske u borbi protiv Islamske države.

Razmještaju rakete

Izvori iz iračke vlade kazali su da je američki državni tajnik Mike Pompeo u vrijeme nedavnog posjeta Bagdadu od njih tražio da rasformira ili stavi pod nadzor šijitske paravojne formacije Al-Hashd al-Shaabi koji, prema tvrdnji Pompea, razmještaju rakete i topove blizu američke baze u Iraku. Pompeo tvrdi da američka obavještajna služba ima podataka kako ta šijitska paravojna formacija premješta svoje snage duž granice sa Sirijom blizu američke baze.

Glasnogovornik Al-Hashd al-Shaabija, Laith Al-Atari rekao je da su američke optužbe neosnovane te usporedio navode Washingtona s onima o postojanju oružja za masovno uništavanje u Iraku, koji je postao izgovor za invaziju 2003.

Komentara 6

Avatar nekakav
nekakav
14:12 16.05.2019.

znači, stvara se psihoza... uskoro preventivna akcija, jer su ugroženi američki interesi. nema neposredne opasnosti ili napada u tijeku ,al eto, tamo 2.341 km dalje od američke baze u iraku, na jednoj ledini u iranu, stoji jedna raket,a i ona je prijetnja američkim interesima. jer amerika. to vam je znate sve oko vas. vi ste dio američkog interesa, i ako radite nešto doma po dvorištu, to može biti ugrožavanje američkih interesa. a to raditi je opasno i kažnjivo po američkim zakonima, koji se provode po cijelom svijetu, pa vas treba kazniti. još malo pa nećete smjeti doma sijati kamilicu, jer time direktno ugrožavate profit američkog diva u sjemenarskoj proizvodnji. amerikanac uklanja konkurenciju, u njemu i dalje živi kauboj. jedini mu je problem što mu u dolinu zvanu 'cijeli svijet' došla ekipa koja je brojnija od njih, imaju i stoku i pištolje, a cilj im je cijela dolina. dvije gazdarice u toj kuhiniji ne budu! iran je klasična američka priča pojedinačnog razračunavanja sa gomilom protivnika. uskoro će se i rh naći na popisu saveznika u akciji. svi mi inače jedva čekamo još jedan globalni sukob, svršavanje domaćih kvislinga nad učinkom američke b-52 diplomacije, filtriranih vijesti, slika, snimaka.. samo šteta da su nam dostupni i drugi izbori, pa ćemo nažalost čitati da ima i ubijene djece, velike štete na infrastrukturi, sve ono što smo mi prijavljivali svijetu da nam ti zločesti srbi ruše u hrvatskoj. šutjeli smo kad se irak silovao i čerečio, zašto bi sad drukčiji bili

NE
Nepokolebljiv
14:44 16.05.2019.

Da li Ameri Kazuhiro da ce jednom raketom potopiti cijeli iranskuflotu? Da li Ameri ili Izraelci javno pozivaju na unistenje Irana? Tko sa hvali da raketnim projektilima pokriva americke, izraelske baze i baze u pola Europe? Kada netko javno prijeti onda samo budala prijetnje ne uzima ozbiljno!

MP
miroslav.petkovic.7564
15:33 16.05.2019.

Neznam pa Amerikance,nitko nije zvao u Irak. ili Siriju. Pa nije Iran kod njih dosa i opkruzio ih.Pa nas su ucili da smo potomci Iranaca,trebali bi vise zanje... Pa nitko nista nepise daje na Sociju.bio Amerikanac Pompeo preda raport Lavrovu. Kazu Rusi ako nas trebate nazovite. Sinoc gledam tu u Moskvi na TV dosa Austrijski predsjednik u Soci. Austrija se pridruzila Njemackom sjevernom toku tj plinovodu...Kazu Rusi su nasi pouzdan partner a Ameri mogu prodavat kome hoce..Milijarde Njemci i Austrijanci prave biznis sa Rusima. A i ove velike Evropske zemlje okrecu se ka Rusiji...Toje gotova stvar. Savjetujem vam sipajte pune rezervare bit ce barel nafte do sto dvadeset eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije