Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverzno

Eutanaziju će Belgija dopuštati i djeci, bez obzira na njihove godine

eutanazija
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
13.02.2014.
u 20:00

Smrtonosnu će injekciju moći zatražiti djeca oboljela od teških bolesti koja trpe neizdržive bolove i prolaze kroz patnje

Belgijski senat izglasovao je zakon koji omogućuje eutanaziju teško bolesnoj djeci, bez obzira na njihove godine. Taj najradikalniji i najširi zakon o eutanaziji na svijetu stupit će na snagu nakon što ga potpiše kralj, što bi se moglo dogoditi već za nekoliko tjedana. Prema tom nacrtu, djeca koja boluju od teških bolesti moći će zatražiti smrtonosnu injekciju koliko god godina imala.

Najliberalniji zakon ovog tipa do sada je imala Nizozemska prema kojemu je pacijent morao imati najmanje 12 godina kako bi mogao zatražiti eutanaziju. Iako zakon ima veliku potporu Belgijaca a ankete govore o podršci 75 posto belgijskih birača, kontroverzni zakon ima i puno protivnika koji tvrde da djeca nisu u stanju lucidno rasuđivati o pitanjima života i smrti.

– Ne trebamo se ponositi ubijanjem svoje djece kada postoji izvrsna palijativna njega. Eutanazija time postaje zaštitni znak Belgije – kaže Carine Brochier s Europskog instituta za bioetiku u Bruxellesu. Trenutačno se u Belgiji na godinu izvrši 1500 eutanazija, što iznosi oko dva posto uzroka smrti u ovoj zemlji. Kada se zakon dodatno liberalizira uklanjanjem dobne granice, pretpostavlja se da će taj broj narasti. Zagovornici zakona pak tvrde da to ne odgovara istini jer se eutanaziji pristupa vrlo selektivno i promišljeno.

– To je krajnje humana gesta. Govorimo o djeci koja se doista, zbog bolesti koju imaju, nalaze na kraju života i pritom trpe strašne bolove.Ne govorimo o djeci koja pred sobom imaju mjesece ili godine života – kaže Gerlant Van Berlaer iz Sveučilišne bolnice u Bruxellesu.

Inače, u Belgiji se eutanazija odobrava zbog cijelog niza razloga, pa je prošle godine eutanaziran Nathan Vereist, muškarac koji je rođen kao žena, da bi nakon promjene spola tvrdio da mu je to donijelo nepodnošljive psihološke patnje.

Komentara 6

Avatar tajar
tajar
20:35 13.02.2014.

Zašto Belgijanci ne bi daju djeci i pravo glasa, da mogu birati i biti birani u parlament.

HA
hajduk1966
09:19 14.02.2014.

Igraju se boga Tko ima srca ubiti vlastito dijete,nada umire posljednja Br.............................

Avatar fijolica
fijolica
10:31 14.02.2014.

Stravično. Ali moglo se očekivati. I mogu se očekivati još gore stvari, sve u ime demokracije, napretka i krivo postavljenih ljudskih prava - i 21. stoljeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije