Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Eurozona i MMF posudit će Ateni 120 milijarda eura u tri godine

- Uvjeren sam da će razgovori završiti za nekoliko dana, a rezultirat će višegodišnjim programom koji će dovesti do velike fiskalne i ustrojne prilagodbe - rekao je Rehn.
29. travnja 2010. u 13:48 47 komentara 2 prikaza
grčka
Foto: Reuters

Skori završetak pregovora što ih uime Europske unije s Grčkom i Međunarodnim monetarnim fondom vodi europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn “obrnut će smrtonosnu spiralu Grčke i obnoviti njezinu ukupnu gospodarsku konkurentnost”, rekao je Rehn u kratkoj izjavi bruxelleskim dopisnicima u četvrtak.

- Uvjeren sam da će razgovori završiti za nekoliko dana, a rezultirat će višegodišnjim programom koji će dovesti do velike fiskalne i ustrojne prilagodbe. Novčana potpora usklađenim dvostranim posudbama zemalja članica eurozone na svakome koraku provedbe mjera za fiskalnu konsolidaciju i ustrojnu preobrazbu zadat će Grčkoj dovoljno daha da, mimo pritisaka novčarskoga tržišta, obnovi održivost svojega javnoga novčarstva i vrati gospodarstvo na put održiva rasta - rekao je Rehn i dodao:
- Ne činimo to samo zbog Grčke, nego za svaku zemlju eurozone i za njihove građane, da zaštitimo novčarsku postojanost u Europi i globalno. To je posve ključno za naš gospodarski oporavak i za rast zaposlenosti.

Novinarima nije bilo omogućeno postavljati pitanja jer Rehn, prije no što pregovori završe, nije želio ulaziti u podrobnosti sporazuma.

Otkrio ih je, međutim, djelomično predsjednik MMF-a Dominique Strauss-Kahn, koji je u razgovoru s njemačkim saveznim parlamentarcima spomenuo trogodišnji paket težak oko 120 milijarda eura.

Ne bi u njemu bilo ništa što bi se ticalo ni preustroja ni vremenskoga prerasporeda grčkih dugova, a tijekom njegove primjene grčke državne obveznice uklonile bi s s tržišta. Pred povratom tih posudbi prednost bi i dalje imali sadašnji vlasnici grčkih obveznica.

PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • ANATOMISLAV:

    oh my..izgleda da burdos ima nekog rodjaka..koji ovdje cesto komentira?

  • ANATOMISLAV:

    whatever marsi..have a nice day..sometimes I wonder what\'s with you?

  • yohana:

    ja im nista nebi pomogla.grcka je zemlja sa najvise mladih penzionera i najvise ljencina.