Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PRAVNI PROBLEMI ZA VINKA GRGIĆA

EPPO pokrenuo istragu protiv Grgića zbog prevare europskih fondova. Osumnjičen i Krešo Petek

Zagreb:  Sabor 12. sjednicu nastavio raspravom o potvrđivanju Izmjene i dopune Baselske konvencije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
16.07.2021.
u 14:52

Što se tiče Klobučara i Čule, oni se sumnjiče  da su prilagodili dokumentaciju o  nabavi tako da Elektrocentar Petak zadovoljava sve uvjete iz natječaja, čime su mu omogućili da bude u prednosti  pred ostalim ponuđačima

Vinko Grgić, aktualni gradonačelnik Nove Gradiške te nezavisni saborski zastupnik, prvi je kapitalac iz Hrvatske protiv kojeg Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo istragu, što je ujedno i prvi hrvatski  slučaj kojeg istražuje EPPO. Iz tog ureda jučer su priopćili da je istraga pokrenuta protiv Grgića te još tri osobe, i to kako su naveli zbog "kaznenih djela koja  uključuju aktivne i pasivne koruptivne radnje i zlouporabu položaja". Osim Grgića, istraga je pokrenuta i protiv Kreše Peteka, vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek  te  Silvija Klobučara i Ive Čule.

Riječ je o svojevrsnom kraku afere Janaf kojom su Grgić i Petek obuhvaćeni, no u nekom trenutku ta se priča razgranala na dva kraka, a istragu onog djela koji se bavi prevarama s novcem iz europskih fondova preuzeo je EPPO. Uglavnom Grgić se sumnjiči  da je od Peteka tražio mito kako bi  manipulirao postupkom javne nabave, odnosno kako bi omogućio Peteku da njegova tvrtka dobije jedan posao koji se sufinancirao iz  Europskog kohezijskog  fonda. Radilo se o projektu vrijednom 562.000 eura, odnosno 4,2 milijuna kuna.

19.09.2020., Zagreb - Vinko Grgic u pratnji pravosudne policije s lisicama na rukama odlazi s Zupanijskog suda u istrazni zatvor u Remetincu. Uhicen je u aferi Janaf. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Što se tiče Klobučara i Čule, oni se sumnjiče  da su prilagodili dokumentaciju o  nabavi tako da Elektrocentar Petak zadovoljava sve uvjete iz natječaja, čime su mu omogućili da bude u prednosti  pred ostalim ponuđačima. Radilo se o gradnji reciklažnog dvorišta i nabavki opreme, što je financirano novcem iz europskog kohezijskog fonda.  Iz EPPO-a kažu da je Grad Nova Gradiška pri tome oštećen za najmanje 12.000 eura, odnosno 90.624 kune, dok je Europski kohezijski fond oštećen za oko 57.000 eura, odnosno 427.228 kuna

Ranijom USKOK-ovom istragom  u aferi Janaf obuhvaćen je i projekt izgradnje solarne elektrane BIOSOL, vrijedan  oko 4 milijuna kuna, a Petekova tvrtka je na koncu dobila taj posao, nakon što je kako se sumnja, Petek obećao Grgiću 100.000 kuna mita. Kako se dogovaralo pogodovanje Peteku ali  i mito istražitelji su doznali tijekom tajnog praćenja i prisluškivanja  što Peteka što Grgića, pa je tako zabilježen i njihov sastanak  iz ožujka lani u vrijeme najstrože karantene zbog COVIDA 19.

Inače, kada je cijela ta priča dospjela u javnost, Grgić je bio SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške i  saborski zastupnik te stranke. Da bi USKOK protiv njega mogao pokrenuti istragu Sabor mu je na početku afere Janaf na zahtjev DORH-a skinuo imunitet  te je on jedno kratko vrijeme proveo i u Remetincu.  U međuvremenu je izbačen iz SDP-a,  a na svibanjskim lokalnim izborima, istragama usprkos, ponovo je izabran za gradonačelnika Nove Gradiške. Ostao je i  saborski zastupnik,  no više nije u klubu SDP-a već je nezavisni. Zbog toga mu je  početkom srpnja na zahtjev Ureda europskog  javnog tužitelja ponovo skinut imunitet.  Istraga koja se protiv  njega vodila u sklopu afere Janaf tako je sada prešla u nadležnost EPPO-a, no kada ta istraga bude okončana, ako dođe do podizanja optužnice, postupak će se voditi na  hrvatskom sudu. EPPO je s radom počeo 1. lipnja, a nakon samo šest tjedan rada pohvalili su se da su istražili oko 1000 prijava koje su se odnosile na prevare i izvlačenje novca iz  europskih fondova, pri čemu su, kako su naveli, zaplijenili oko sedam milijuna eura.

VIDEO: Dražen Barišić i Vinko Grgić dovedeni pred suca istrage zbog afere Janaf

Komentara 1

OP
optrt
15:05 16.07.2021.

Fin neki čovjek, vidi se da je poštenjačina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije