Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kongres u Lyonu

Europski zeleni primili u članstvo Možemo!

Možemo u EGP-u
Foto: Tomislav Krasnec
1/4
03.02.2024.
u 10:31

Tomislav Tomašević, Sandra Benčić i drugi u francuskom Lyonu proslavljaju učlanjenje stranke Možemo u Europsku zelenu stranku

S 435 glasa za, nijednim protiv i 6 suzdržanih kongres Europskih zelenih u Lyonu primio je danas u članstvo hrvatsku stranku Možemo!

- Odlučne promjene u pogledu financijske, upravljačke i društvene preobrazbe koje je stranka Možemo! napravila u Zagrebu i Pazinu u manje od tri godine jasno ukazuju na transformativnu snagu zelenih u Europskoj uniji. Drago nam je pozdraviti Možemo!, sada i službeno, kao punopravnu članicu Europske stranke zelenih - poručili su u zajedničkoj izjavi Thomas Waitz i Melanie Vogel, supredsjednici Europske zelene stranke (EGP).

Europske zelene stranke dio su vlasti u sedam država članica Europske unije: Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Irskoj, Latviji, Poljskoj i Španjolskoj. Njihovi gradonačelnici vladaju u nizu europskih gradova od Amsterdama do Lyona, a primanjem u članstvo nove hrvatske stranke, Možemo, Europska zelena stranka se može pohvaliti da je na vlasti u još jednom glavnom gradu u EU, Zagrebu. 

- Gradove vidimo kao ključne pokretače promjena i zamašnjake zelene tranzicije, a postajanjem punopravnim članovima EGP-a želimo dati svoj maksimum u kreiranju zelene i pravedne budućnosti Europe - izjavio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Osim njega, na kongresu u Lyonu su i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, saborske zastupnice Sandra Benčić i Jelena Miloš, Gordan Bosanac i Teodor Celakoski. 

- Jako smo sretni da smo prepoznati u svim zemljama koje imaju zelene stranke, ne samo u EU, nego u cijeloj Europi. Kao zeleno-lijevoj stranci posebno nam je važno to što je kampanja zelenih za naredne europske izbore fokusirana na ekonomsko-socijalnu pravednost zelene tranzicje. Jer je i naš moto taj da dobitnici zelene tranzicije trebaju biti ljudi koji žive od rada, a takva je većina, i da trošak zelene tranzicije trebaju podnijeti oni koji su najbogatiji, ujedno i najveći zagađivači - rekla je Sandra Benčić.

Europski zeleni danas su u Lyonu izabrali i dvoje svojih “spitzenkandidata”, nositelja lista za lipanjske izbore za Europski parlament. To su Bas Eickhout iz Nizozemske i Terry Reintke iz Njemačke.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar film
film
09:07 04.02.2024.

nagrada za kupljene tramvaje....

SI
Silvio1
10:49 03.02.2024.

Onako kako je komunistička ideologija upropastila 20. stoljeće tako će zelene politike upropastiti 21. stoljeće.

AN
ANNY
07:51 04.02.2024.

Lako je biti član na papiru, a u praksi su dokazali da nemaju pojma !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije