Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj iz 1998.

Europski sud poništio osudu Neđe Ajdarića zbog trostrukog ubojstva

'crna.....zagreb....07.11.2007. vrhovni sud - zgrada suda foto: marko lukunic'
Marko Lukunić/PIXSELL
15.12.2011.
u 10:52

Banjolučanin je osuđen samo na temelju iskaza psihički nestabilnog policajca S. Š., koji je načuo razgovor Ajdarića i sudionika Marka Grgića.

Europski sud za ljudska prava nepravomoćno je ukinuo presudu hrvatskog Vrhovnog suda kojom je Banjolučanin Neđo Ajdarić 2006. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog navodnog trostrukog ubojstva i pljačke u Kutini u rujnu 1998. godine.

Jednoglasna odluka sudskog vijeća u Strasbourgu donesena jer je odluka hrvatskog suda donesena na temelju "rekla-kazala" dokaza, čime je prekršena Europska konvencija o ljudskim pravima. Sud je naložio da hrvatsko pravosuđe tijekom sljedećih šest mjeseci otvori novi postupak i provede pravednije suđenje te da Ajdariću plati ukupno 17.674 eura odštete i troškova.

Ubijeni hicima u glavu

Ajdarić i njegov navodni sudionik Marko Grgić iz Bjelovara osuđeni su zbog ubojstva supružnika Ingrid Šipek i Renata Serdarušića te njihova prijatelja i djelatnika Gorana Cvrtka hicima u glavu na spavanju. Ubijeni su bili vlasnici mjenjačnica pa su u stanu imali i veći iznos novca, a Ajdarić i Grgić navodno su sa sobom uzeli oko 960 tisuća kuna.

Dvojac je osuđen na temelju iskaza bivšeg policajca S. Š., kojem je već tada dijagnosticiran poremećaj ličnosti, uz što je bio emocionalno nestabilan te je imao oštećen sluh. S.Š. je Ajdarićev i Grgićev razgovor o ubojstvu čuo u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, gdje je Grgić završio nakon što je 2005. godine uhićen zbog sumnji u sudjelovanje u krađi automobila.

Ajdarić: Nikad nisam bio u Kutini

Grgić se ondje nalazio upravo zbog tog ubojstva. Naime, već mu je jednom bilo suđeno za taj zločin, ali ga je sisački Županijski sud 2000. godine oslobodio krivnje. Vrhovni je sud nakon pet godina poništio presudu i naložio ponovno suđenje.

S.Š. je priznao da ne može ponoviti što su Ajdarić i Grgić točno govorili, no prema razgovoru je zaključio da je Ajdarić sudionik u ubojstvu. Osim toga, njegovi su iskazi bili prepuni nepodudarnosti i netočnosti u pogledu datuma, a pomiješao je i imena navodnih ubojica i žrtava. Premda je Ajdarić tvrdio da je u vrijeme ubojstva bio u BiH i da nikad nije bio u Kutini, sisački ga je Županijski sud osudio na 40 godina, a odluku je nakon Ajdarićeve žalbe dva puta potvrdio i Vrhovni sud.

Komentara 4

TO
Toni50
12:36 15.12.2011.

Banjolučanin je osuđen samo na temelju iskaza psihički nestabilnog policajca S. Š., koji je načuo razgovor Ajdarića i sudionika Marka Grgića. Po tome receptu možemo mnoge osloboditi psihički nestabilna policija !

IB
istina_boli
12:37 15.12.2011.

Za Sisak nista novo. To je poznato ustasko uporiste, dovoljno je da si Srbin pa da si kriv za sve sto postoji na svijetu, ali nikad nitko nije nikome napravio zlo a da ga nije napravio i sebi, zato Sisak svakim danom u svakom pogledu tone sve dublje i dublje u tamu zla onih koji ga stvorise.

Avatar sultan46
sultan46
23:14 15.12.2011.

Boze te sacuvaj sta se kod nas radi,,,Zato ja nisam bio u HR vec 6 godina i nenamjeravam dok nedodje neko normalno vrijeme,, Eto uzeli u ruke pametni ljudi u strasbourgu i vidjeli da nisu cista posla a kod nas i vrhovni sud to nije primjetio,,,,svasta...rekla kazala....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije