Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raščišćavanje prošlosti

Europski parlament poziva Srbiju da otvori arhive Udbe

arhiv,dokumenti
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
14.01.2014.
u 20:02

Sve zemlje u tranziciji raščišćavale su sa svojom prošlošću tajnih partijskih službi, a sa Srbijom je stvar u tome da se druge države koje su bile dio bivše Jugoslavije nalaze u težoj situaciji jer su arhivi u Beogradu, kaže Jelko Kacin.

Europski parlament poziva Srbiju da otvori arhive bivše Udbe jer je uvid u dokumente bivših jugoslavenskih tajnih službi od vitalne važnosti, piše u prijedlogu rezolucije EP-a o napretku Srbije prema EU. Taj prijedlog bit će raspravljen danas i usvojen sutra na sjednici EP-a u Strasbourgu, a dio rezolucije koji govori o arhivima Udbe uvršten je zahvaljujući amandmanu bugarskih europarlamentaraca.

EP, piše u nacrtu rezolucije, "ponavlja svoj poziv vlastima da nastave napore kako bi uklonile naslijeđe bivših komunističkih tajnih službi. U vezi s time, EP ponavlja da je puni pristup svim arhivskim materijalima, pogotovo onima bivših jugoslavenskih tajnih službi (UDBA), od vitalnog značaja te ponavlja svoj poziv vlastima da olakšaju pristup tim arhivima koji se tiču bivših jugoslavenskih republika i da ih vrate odgovarajućim vladama, ako to one zatraže". Na tom je amandmanu zajedno s bugarskim kolegama radio i HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier, koji je ranije bio predložio da EP od Beograda zatraži iscrpniju istragu čelnih ljudi bivše JNA i arhiva te vojske, ali njegov je amandman spojen s bugarskim amandmanom u zajednički, gore citirani kompromisni tekst.

Ovo je najpozitivniji izvještaj o Srbiji koji se dosad usvajao u EP-u, ali citirani dio o arhivima Udbe svake godine nalazi mjesto u rezoluciji jer ga uvijek u obliku amandmana upućuju bugarski zastupnici, kaže Jelko Kacin, izvjestitelj EP-a za Srbiju.

– Sve zemlje u tranziciji raščišćavale su sa svojom prošlošću tajnih partijskih službi, a sa Srbijom je stvar u tome da se druge države koje su bile dio bivše Jugoslavije nalaze u težoj situaciji jer su arhivi u Beogradu – kaže Jelko Kacin. Otvaranje pristupnih pregovora EU sa Srbijom zakazano je za 21. siječnja.

>>Perković drukčije odgovorio 1998. i 2013.: Lagao je o Tuđmanu?

Komentara 13

ĆA
ćaćaća
21:18 14.01.2014.

nakon ovoga drugari iz zagreba hitno zovu drugare iz beograda da se sakriju dokumenti o udbašima iz hrvatske..da nebi mnogi očevi uglednih političara u hr izašli na svjetlo dana kao nalagodavci ubojstava i suradnici udbe...

JU
juma
21:48 14.01.2014.

Europski parlament poziva Srbiju da otvori arhive Udbe ---------------------------------------------------------------------------------------- Inreresantno je zapravo to što je ovaj amandman došao od strane bugarskih parlamentaraca??? To nam u stvari govori više od cijelog ostatka teksta. Po ovome ispada kako je Bugarska bila republikaika u sastavu SFRJ, a ne Slovenija ili Hrvatska, koje bi se taj problem puno više trebao ticati nego Bugare? Očigledno je kako u tim arhivima ima jako puno prljavog veša i materijala koji teško tereti vladajuće strukture HR i SLO. Hvala vam dragi Bugari što nam pomažete da raščistimo s udbaškim zločincima ui doušnicima. Mi smo svoje europarlamentarce birali zbog toga da bi mogli za masnu plaću diskutirati o razlikama u kakvoći voćnih sokova ili čokolade izmedju starih i novih članica EU. Sitnice poput stotine ubijenih i tisuće proganjanih i zatvaranih kao i veze naredbodavaca s aktualnim strukturama nas ne interesiraju. Time neka se umjesto nas bave Bugari, mi smo antifašisti po definiciji i nas se to ne tiče.

RI
Rizlman
21:54 14.01.2014.

Gdje je ovdje hrvatski zahtjev? Pa ovo nikome nije o glavu kao Hrvatskoj, bitno da ne može biti bitnije. Moždfa je razlog u tome što su trenutno na vlasti oni kojima bi odgovaralo da ti arhivi ostanu skriveni, jer bii na vidjelo izašle svakakve stvari o njima a napose o njihovim očevima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije