Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TO JE ZLOSTAVLJANJE'

Europski grad postao ruska špijunska prijestolnica? Predstavljaju se kao diplomati, imaju radare...

Foto: Pixabay
1/3
17.07.2023.
u 12:32

Oporba je tražila kriminaliziranje špijuniranja, a vlada je dvaput iskoristila svoj utjecaj u parlamentu da bi suspendirala svako glasovanje po tom pitanju

Beč je ponovno postao špijunska prijestolnica Europe pa su tri najveće oporbene stranke u Austriji u proljeće zajedno podržale zakonske izmjene da bi se špijunaža kriminalizirala. Do povećanja špijunske aktivnosti došlo je nakon ruske invazije na Ukrajinu, piše Financial Times.

- Dugo ukazujemo na ovo zlostavljanje - rekla je Stephanie Krisper, zastupnica liberalne stranke Neos. Stranka se zalaže za zakonodavnu inicijativu za kriminaliziranje špijuniranja u Austriji gdje se nalazi nekoliko velikih međunarodnih organizacija, uključujući Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, OPEC i razne agencije UN-a.

VEZANI ČLANCI:

Europske su zemlje od veljače prošle godine izbacile više od 400 ruskih špijuna koji su se predstavljali kao diplomati. Austrija ih je izbacila samo četiri dok u Beču postoji još uvijek 180 akreditiranih ruskih diplomata, a za najmanje trećinu njih poznato je da koriste diplomatsko pokriće za aktivnosti prikupljanja obavještajnih podataka. Razlog njihovog djelovanja je slaba policija kao i slab nadzor nad špijunažom. 

- Ovo je stvarno Divlji zapad. Gotovo je komično koliko toga prolazi u ovoj zemlji - rekao je jedan zapadni diplomat. Austrijska vlada dvaput je iskoristila svoj utjecaj u parlamentu da bi suspendirala svako glasovanje po pitanju kriminaliziranja špijunaže "protiv strane države ili međunarodne organizacije" u Austriji.

- Beč je savršeno središte za špijuniranje, i uvijek je bio - rekao je viši politički suradnik u think tanku Europskog vijeća za vanjske odnose Gustav Gressel, bivši austrijski vojni časnik. U Beču su krovovi ruskih diplomatskih zgrada i kompleksa prekriveni radarima, kupolama i čudnim "šupama". Neke od njih izgrađene u posljednjih nekoliko mjeseci i stručnjaci kažu da gotovo sigurno sadrže tehnologiju elektroničkog nadzora.

Krajem lipnja u Poljskoj je uhvaćen ruski špijun koji je djelovao pod krinkom ruskog profesionalnog hokejaša. On je bio 14. osoba koja je uhićena iz jedne špijunske mreže te je odveden u pritvor. Poljska se požalila da je postala glavna meta ruskih špijuna te je optužila Moskvu da time pokušava destabilizirati zemlju koja je ključno središte zapadne vojne opskrbe Ukrajine. I u Sloveniji je krajem lipnja priveden ruski student koji je uhvaćen da fotografira opremu i prostore slovenske vojske koja je imala vježbu nedaleko od hrvatske granice.

VIDEO Odjeknule eksplozije na Krimskom mostu, ima žrtava

Ključne riječi

Komentara 9

BE
Beba
13:00 17.07.2023.

Pročitao sam samo naslov, ne i ono ispod. Pa Beč je to isto več bar 80. godina, a sad je netko otkrio toplu vodu.

EJ
ejStef
13:00 17.07.2023.

Zemlja gdje pola parlamenta otvoreno navija za Rusiju, ne znam što je onda tu čudno. Naročito ako se pogleda kako se sastav stanovništva promijenio. U Beču čovjek često ima dojam da je u Beogradu.

DI
did_Iva
13:25 17.07.2023.

Ako Beograd sjedi na dvije stolice, za Beč se može reći da sjedi na četiri stolice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije