Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEM S VIZAMA

Europska komisija se ne želi zamjeriti SAD-u da udobrovolji Hrvatskoj

Reuters/PIXSELL
02.05.2017.
u 19:09

"Naš je cilj bio i ostao postići puni vizni reciprocitet s Kanadom i Sjedinjenim Državama", rekao je povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos.

Europska komisija je u utorak negativno odgovorila na zahtjev Europskog parlamenta da privremeno uvede vize za američke i kanadske građane zbog izostanka viznog reciprociteta, ističući da bi to u ovom trenutku bilo "kontraproduktivno".

"Komisija smatra da bi, s obzirom na znatan napredak postignut prošle godine i pozitivan zamah posla koji je u tijeku, privremena suspenzija bezviznog režima za građane Kanade i Sjedinjenih Država bila kontraproduktivna i ne bi pomogla u ispunjavanju cilja - bezviznog putovanja za sve građane EU-a", objavila je u utorak Europska komisija.

Točno prije dva mjeseca, 2. ožujka, Europski parlament je izglasao rezoluciju u kojoj je zatražio od Europske komisije da u roku od dva mjeseca privremeno uvede vize za Amerike građane budući da Washington traži vize za pet zemalja članica EU-a.

Zastupnici  su istaknuli da je Komisija zakonski obvezna djelovati budući da Sjedinjene Države ne poštuju načelo viznog reciprociteta.

Građani Hrvatske, Cipra, Poljske, Rumunjske i Bugarske i dalje trebaju vize za ulazak u Sjedinjene Države.

Kanada je od 1. svibnja ukinula vize za određene kategorija građana Bugarske i Rumunjske, a od 1. prosinca vize bi trebale biti ukinute za sve građane tih zemalja, jedinih dviju članica EU-a za koje Kanada još nije u potpunosti ukinula obvezu viza.

Komisija navodi da su ponovno uspostavljeni kontakti s novom američkom administracijom kako bi se postiglo ukidanje viza za građane preostalih pet zemalja članica.

"Naš je cilj bio i ostao postići puni vizni reciprocitet s Kanadom i Sjedinjenim Državama", rekao je povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos.

Prema mehanizmu viznog reciprociteta koji su utvrdili Europski parlament i Vijeće, ako treća zemlja ne ukine vizni režim u roku od 24 mjeseca nakon obavijesti o izostanku reciprociteta, Komisija mora provjeriti stanje i predložiti privremeno uvođenje viza za građane tih trećih zemalja za razdoblje od 12 mjeseci. Uvjeti za privremeno uvođenje viza bili su ispunjeni u travnju prošle godine, ali Komisija, kojoj su Vijeće i Parlament delegirale ovlasti u tom pitanju, nije primijenila ta pravila

Prema američkom zakonu, vize se traže za državljane onih zemalja koje imaju preko tri posto odbijenih zahtjeva za izdavanje viza. Prema zadnjima podacima nijedna od pet zemalja još ne ispunjava taj prag. Postotak odbijanja vize za hrvatske državljane iznosi 5,3 posto, za ciparske 3,5 posto, poljske 6,4 posto, Rumunjske 11,3 posto i bugarske 17,3 posto.

Komentara 6

Avatar Karl_Parenzium
Karl_Parenzium
21:45 02.05.2017.

Razlog je to što hrvatsko državljanstvo ima preko 500 000 građana BiH i određeni broj u Srbiji

BI
bijelocrveni
19:43 02.05.2017.

Kako je ono rekla Vesna Pusic? Ako ne udjemo u EU nece biti za place i mirovine. E moj narode.

Avatar Balcanicus
Balcanicus
00:57 03.05.2017.

Hrvatsku je putovnicu devedesetih mogao dobiti tko je htio. Koliko je srbijanskih kriminalaca uhićeno sa hrvatskim putovnicama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije