Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slobodno društvo

Europska komisija poziva na prestanak zastrašivanja, pritisaka i nasilja protiv novinara u svijetu

Zagreb: Na Trgu Francuske Republike održan skup podrške listu Charlie Hebdo
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
01.11.2016.
u 11:55

"Pozivamo sve države, medijske tvrtke, medijske profesionalce i sve zainteresirane strane da udruže napore kako bi se okončali zločini nad novinarima", stoji u izjavi

Europska komisija uputila je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, koji se obilježava 2. studenoga, snažan poziv da se okonča zastrašivanje, pritisci i nasilje protiv novinara diljem svijeta.

"Stalno zastrašivanje, pritisak i nasilje nad novinarima, koji se događaju diljem svijeta, moraju prestati", kaže se u zajedničkoj izjavi Europske komisije.

Izjavu su potpisali prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, potpredsjednik Komisije Andrus Ansip, koji je zadužen za jedinstveno digitalno tržište, povjerenik za digitalnu ekonomiju Guenther Oettinger, povjerenik za susjedsku poliitku i pregovore o proširenju Johannes Hahn i povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourova.

"Pozivamo sve države, medijske tvrtke, medijske profesionalce i sve zainteresirane strane da udruže napore kako bi se okončali zločini nad novinarima. Za nas je sigurnost novinara, blogera i medijskih aktera pitanje od najvišeg prioriteta. Mi se ustrajno suprotstavljamo, u bilateralnim kontaktima s trećim zemljama te u multilateralnim i regionalnim forumima, zakonima, uredbama ili političkim pritiscima koji ograničavaju slobodu izražavanja i poduzimamo konkretne korake u sprječavanju i odgovaranju na napade protiv novinara i blogera", kaže se u izjavi.

U izjavi se ističe da su sloboda medija i medijski pluralizam od ključne važnosti za slobodno, pluralističko i otvoreno društvo te da su napadi na novinare napadi na demokraciju.  Potpisnici pozivaju da sve države provode rezoluciju UN-a o sigurnosti novinara, koja je nedavno usvojena.

>> Leković: Policiju ću podsjetiti i na sve ranije prijetnje

Komentara 6

SD
sdpesticid
14:47 01.11.2016.

da su pozvali na podršku za ''slobodne'' i ''neovisne'' tada bi ju i dobili. ovako, baš me briga, što siju to će i požnjeti ( ne smijem otvorenije, pod paskom sam s 1.op. a i to govori o ''slobodama medija'' ).

DU
Deleted user
15:31 01.11.2016.

Dobro je da novinari budu nagrađeni za svoj rad. Ne vidim razlog što se Europa buni.

ST
stomugromova
15:34 01.11.2016.

Sloboda medija po Sorošu i Otvorenom društvu za okupacija slobodnih naroda i država !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije