Naslovnica Vijesti Hrvatska

Europska komisija objavila što očekuje od slučaja Uljanik

Vestager će se u Zagrebu sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem uz kojeg će biti ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.
06. rujna 2018. u 20:35 14 komentara 1440 prikaza
Uljanik
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Pred posjet europske povjerenice za tržišno natjecanje Margarethe Vestager Zagrebu u petak kada se očekuje prva neslužbena reakcija Europske komisije na program restrukturiranja Uljanika koji je u dubokoj krizi, Komisija je u četvrtak objavila kako bilo kakav plan za to brodogradilište mora poštivati europsko tržišno natjecanje, štedjeti novac poreznih obveznika i uključivati financijske doprinose tržišnih dionika. 

Pogledajte video: Prosvjed radnika Uljanika

[video: 26430 / Pogledajte video prosvjeda radnika Uljanika:]

Vestager će se u Zagrebu sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem uz kojeg će biti ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac

Glasnogovornik Komisije je uoči posjeta povjerenice naglasio kako je to izvršno tijelo Europske unije u potpunosti svjesno važnosti brodogradilišta Uljanika za Istru i da ono pomno prati nedavni razvoj događaja i intervencije hrvatske vlade koja želi osigurati isplatu plaća radnicima i jamstva koja su dana toj tvrtci za otkazane narudžbe. 

Komisija je u siječnju 2018. shodno europskim zakonima o državnoj pomoći Zagrebu odobrila izdavanje državnog jamstva Uljaniku u iznosu od 96 milijuna eura.

Darko Horvat Darko Horvat: Vlada analizira četiri moguća modela za brodogradnju u Istri i Primorsko-goranskoj županiji  

"Ova vrsta državne pomoći zahtijeva restrukturiranje tvrtke kako bi se osigurala njezina održivost, a da se novac poreznih obveznika racionalno koristi", poručio je glasnogovornik, a priopćila Komisija. 

Komisija poručuje kako za očuvanje radnih mjesta u Istri na održivim temeljima plan restrukturiranja mora biti vjerodostojan i odražavati povjerenje tržišta u sposobnost Uljanika da se vrati dugotrajnoj održivosti bez daljnje javne potpore. 

Uljanik
1 / 24
Pula: prosvjed radnika Uljanika

"To mora posebice biti pokazano time da tržišni dionici tvrtke i sami doprinesu troškovima restrukturiranja", stoji u priopćenju, te se dodaje da plan na kraju mora uzeti u obzir i pravedno tržišno natjecanje u odnosu na ostatak europske brodogradnje. 

Uljanik Brodogradnja Uljanik će morati u predstečaj

Komisija je objavila da je primila nacrt plana restrukturiranja te da je u kontaktu s hrvatskim vlastima. 

"Ovo su rasprave o kompleksnim pitanjima, pa ne možemo prejudicirati rezultate trenutne procjene i rokove mogućih budućih mjera", zaključio je glasnogovornik.

Plan restrukturiranja Uljanika poslan je u Bruxelles 13. srpnja, a Horvat je u srijedu na Hrvatskom radiju najavio kako očekuje prvu neslužbenu reakciju na program restrukturiranja iz Bruxellesa u petak od povjerenice Vestager.

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • rimac444:

  Samo hitni stečaj je rješenje za Uljanik, svako odugovlačenje je daljnja tragedija za radnike i za hrvatski narod.

 • kamenjar0404:

  Ako ne znaju praviti brodove sa dobiti,neka prave makete brodova za turiste ili neka zidaju,mjesaju beton,prave bureke,cevape itd. Socijalizam je propao drugovi “brodograditelji”

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Na vlasti su pravi ljudi i strucnjaci. Sve se mora preorganizirati prema slobodnom trzistu, rodogradnja je do sad bila samoposluga SDPIDSa, tome se mora stati na kraj Uljanik spasiti..