Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

EK će provjeriti hrvatsko trošenje novca za ruralni razvoj

Pet tvrtki 2014. je zajedno ostvarilo 4,87 mil. kn prometa sa 2 zaposlena, a na natječaju im je odobreno 152,75 mil. kn, tvrdi Petir
03. veljače 2016. u 23:30 10 komentara 607 prikaza
29.11.2014., Sisak - U hotelu Panonija odrzana je programska skupstina HSS-a te se obiljezila 110. obljetnica stranke. Marijana Petir. Photo:
Foto: Nikola Čutuk/pixsell

Hrvatski natječaj za novac iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), za više od 800 milijuna kuna, zainteresirao je i EK. Na pitanje Marijane Petir koja je, potaknuta otvorenim pismom Hrvatske voćarske zajednice nadležnim tijelima u RH te Europskom parlamentu, kojim upozoravaju na nepravilnosti vezane uz podmjeru 4.1 (potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva) natječaja iz Programa ruralnog razvoja RH, europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan odgovorio je kako su članice dužne uspostaviti sustav nadzora i upravljanja novcem iz EPFRR-a. Tvrdi se kako mjerodavni iz RH nisu prijavili umjetno stvorene uvjete u sklopu spomenutog natječaja, no poznato je da njihovo funkcioniranje podliježe revizijama Komisije.

Naime, kako su i voćari i Petir upozoravali, Ministarstvo poljoprivrede RH omogućilo je da se na natječaj prijave povezana društva istih vlasnika što, tvrdi ona, predstavlja teško kršenje tržišnog natjecanja. Tako je za samo 16 korisnika odobreno čak 473,1 milijun kuna ili 54,92% ukupne potpore u prvom natječaju ili 27,46% ukupnog proračuna za tu podmjeru za sedmogodišnje razdoblje. Pet od njih 2014. zajedno su ostvarili svega 4,87 mil. kuna prometa sa samo 2 zaposlena djelatnika, tvrdi Petir, a dodijelilo bi im se ukupno 152,75 mil. kn potpore.

– Hrvatska mora provesti reviziju rečenog natječaja kako ne bi bilo prekasno kada stignu EU revizori – kaže Petir.

Prijevare se u EU strogo kažnjavaju. Češkoj prijeti oduzimanje akreditacije nacionalnoj agenciji za plaćanja u poljoprivredi i suspenzija plaćanja iz fondova namijenjenih provedbi ZPP-a, dok Rumunjskoj zbog sumnje na pronevjeru novca EU prijeti istraga OLAF-a.

>> Hrvatski zastupnici EPP-a zatražili od Komisije da reagira na onečišćenje zraka

>> Petir: Smirila sam grčke neonaciste i spriječila incident

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • BANZO:

  Baš me zanima koja je to regijonalna lopovčina?

 • Avatar croatxl
  croatxl:

  Jakovinu u remetinac i to odmah

 • BANZO:

  Zašto je ova vijest o prevari od nekoliko stotina miliona kuna na kraju dana?