Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pošteno suđenje

Europarlament izglasao Stierovu rezoluciju o Mariju Tadiću zatočenom u Boliviji

davor ivo stier
Foto: Youtube Screenshot
1/2
21.11.2013.
u 18:53

Rezoluciju o pravednom suđenju u Boliviji s naglaskom na slučajeve Eloda Toasoa i Marija Tadića podržali su zastupnici Europske pučke stranke, socijalisti, liberali i konzervativci, dok su protiv glasovali zastupnici iz krajnje ljevice

Europski parlament danas je izglasao rezoluciju kojom se traži pošteno i nepristrano suđenje hrvatskom državljaninu Mariju Tadiću i mađarskom državljaninu Elodu Toasou, koji su od 2009. u pritvoru u Boliviji.

Učinio je to na inicijativu zastupnika Davora Ive Stiera (EPP-Hrvatska) i Kinge Gal (EPP-Mađarska), priopćeno je iz Stierova ureda.

Rezoluciju o pravednom suđenju u Boliviji s naglaskom na slučajeve Eloda Toasoa i Marija Tadića podržali su zastupnici Europske pučke stranke, socijalisti, liberali i konzervativci, dok su protiv glasovali zastupnici iz krajnje ljevice.

Mario Tadić i Elod Toaso uhićeni su u Boliviji 16. travnja 2009., a optužnica za navodne terorističke aktivnosti protiv vlade Eva Moralesa podignuta je nakon isteka zakonskog roka. Stoga su Tadić i Toaso, prema tada važećem zakonu, morali biti pušteni da se brane sa slobode. Međutim, bolivijske su vlasti naknadno promijenile zakon i primijenili ga retroaktivno kako bi mogle zadržati Tadića i Toasoa u pritvoru do danas. Zbog toga je i Radna skupina Ujedinjenih naroda za arbitrarna uhićenja u mišljenju br. 63/2011 ustanovila da Bolivija u ovom slučaju krši Opću deklaraciju o ljudskim pravima.

U raspravi je Stier istaknuo kako Europski parlament ne ulazi u pitanje nevinosti ili krivice dvojce uhićenih europskih građana, jer to je posao Suda, ali traži nepristrano suđenje i poštivanje njihovih ljudskih prava.

 Europski parlament je ovom rezolucijom zatražio od visoke predstavnice Catherine Ashton da poduzme konkretne mjere i korake u odnosima s Bolivijom kako bi se osiguralo nepristrano suđenje i pravedno. Također je zatražio neovisnu istragu s međunarodnim stručnjacima o događajima od 16. travnja 2009. kada su u bolivijske snage uhitile Tadića i Toasoa te ubile Arpada Magyarosija, Eduarda Rozsa Floresa i Michaela Martina Dwyera u gradu Santa Cruz de la Sierra.   

Komentara 1

AT
atomised
20:32 21.11.2013.

Bravo Stier.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije