Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVEN MIMICA

Jedini način da Plenković bude u EK je da bude njen predsjednik

04.06.2013., Bruxelles, Belgija - Hrvatski kandidat za povjerenika Europske komisije Neven Mimica na ispitivanju pred mjerodavnim odborima Europskog parlamenta. Oni ce nakon testiranja dati svoje ocjene o kvalificiranosti kandidata za clana kolegija i pov
Foto: Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL
1/3
29.04.2018.
u 13:40

- Europa treba drugačiju političku osnovu, ne populističku - kazao je Mimica

Hrvatska kao nova i mala članica EU-a ne cilja na predsjedavanje koje bi bilo na razini predsjedavanja velikih zemalja koje su trašile 100 do 150 milijuna eura. Vjerojatno polovicu te svote će koštati hrvatsko predsjedavanje. To je na razini posljednjih nekoliko predsjedavanja - kazao je Neven Mimica, europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj, gostujući u TNT-u N1 televizije. Mimica je dodao kako je predsjedavanje šetsmjesečni posao, te kako zbog toga ne bi trebalo doći do većeg zapošljavanja.

Govoreći o proširenju Mimica je kazao kako je ono samo po sebi važno zbog eskalacije negativnih odnosa u regiji.

- Ne mogu govoriti o tome kako se vlada postavlja u regionalnim pitanjima, ili što bi trebala. To je stvar nacionalnih vlada. Ovo što s aspekta EK mogu reći je da EK vrlo jasno rekla svima u JI Europi da bilateralne probleme trebaju rješavati prije pristupanja EU-u. Ne mogu ih uvesti u članstvo EU-a.U EK se smatralo da je angažman EK u hrvatsko-slovenskom graničnom pitanju završen. Međutim, sva pitanja vezana za provedbu arbitraže, pokazala su da arbitraža nije riješila problem. EU može ponuditi svoje usluge dvjema članicama u rješavanju pitanja koje je ostalo otvoreno i nakon arbitražne presude - rekao je Mimica te dodao kako je EU-u potreban razgovor i dogovor o budućnosti Unije.

Mimica je istaknuo kako Europa treba drugačiju političku osnovu, ne populističku, premda populizam nije nestao s političkog rasporeda  i na europskim izborima sljedeće godine sigurno će i EP biti mjesto u kojemu će se suprotstavljati europske i protueuropske teze i programi. Odgovorio je i na pitanje bi li premijer Plenković bio kvalitetan kandidat iz Hrvatske za poziciju u Europskoj komisiji.

- Jedini način da hrvatski premijer bude u EK je da bude predsjednik EK, odnosno da bude vodeći kandidat EPP-a na sljedećem izboru za predsjednika- Što se tiče njegovih kvaliteta i europskog pedigrea, mislim da to nikome ne bi trebao biti neočekivan politički odabir. Stvar je u samoj grupaciji koga će izabrati za svog kandidata, najvjerojatnije će taj kandidat biti sljedeći predsjednik EK. Dosta je teško očekivati da će Plenković ostaviti sve što je počeo raditi i zatražiti svoje mjesto u EK - rekao je Mimica.

Ključne riječi

Komentara 3

BE
berija
13:59 29.04.2018.

Neven Mimica. Nebitni bezveznjak, komunistički mufljuz, uguzili ga u EK komunjare dok su bili na vlasti. Nitko ga nije birao. Ljigavac bez imalo političke težine. Njegovo mišljenje nikome nije važno. Da je imalo moralan, dao bi ostavku.

Avatar sindarela
sindarela
14:08 29.04.2018.

I ja bi rekla da Plenković napusti kaljužu i nek' se vidi šta će napraviti desno krilo HDZ-a na čelu sa diplomcem Vasom

Avatar 123456
123456
18:35 29.04.2018.

nalupa li mimica budalaština nalupa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije