Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPA U PROBLEMIMA

"Ovo će biti pravi izazov": Ili ćemo promijeniti stil života ili ćemo plaćati goleme račune

Štedi se energija u Europi
Foto: Reuters
1/5
11.08.2022.
u 12:11

U Berlinu dužnosnici gase oko 1400 svjetala na javnim prostorima i znamenitostima. München je isključio toplu vodu u gradskim uredima, a većina gradskih fontana noću ne radi. Ugašena je i polovica gradskih semafora kada nije prometna špica.

Svjetla na spomenicima njemačkog glavnog grada se gase. Dužnosnici su u toj zemlji i Nizozemskoj pozvali stanovništvo da se manje i kraće tušira. Španjolska uvodi nova ograničenja za korištenje klimatizacijskih uređaja. U cijeloj Europi nacionalne vlade zagovaraju smanjenje potrošnje energije dok istodobno Rusija smanjuje isporuke plina kao odgovor na sankcije Zapada. Postupna ograničenja imaju male, ali dalekosežne utjecaje na svakodnevni život Starog kontinenta. Javni bazeni snizili su temperaturu vode, središta gradova su se zamračila, a fontane presušile.

Novouvedene mjere imaju svuda podjednak cilj, uštedu energije i pomoć u stvaranju zaliha, kažu dužnosnici i stručnjaci. Strahuje se kako bi se uštede mogle i povećati u sljedećim mjesecima jer se zemlje ovisne o ruskom plinu pripremaju za zimu i mogućnost potpunog zatvaranja plinovoda. Sve ovo uklapa se u strategiju koju je prošlog mjeseca dogovorilo 27 vlada Europske unije. U strahu da bi Rusija mogla Europu prestati opskrbljivati ​​energijom dogovoreno je smanjenje potrošnje plina za 15 posto tijekom osam mjeseci. 

"Svaki kilovat-sat koji sada uštedimo, štedimo za zimu", rekla je Belit Onay, gradonačelnica Hannovera u Njemačkoj. Ona pokušava na lokalnoj razini uštedjeti dodatno, pa se uz smanjenje temperature u bazenima i teretanama planira uštedjeti i na grijanju općinskih zgrada. Tako pokušava motivirati i stanovnike na dodatne uštede. Upozorava kako strahuje od smanjenja podrške javnosti ako se energetski poremećaji nastave dulje vrijeme, piše The Wall Street Journal

Foto: Reuters

U Berlinu dužnosnici gase oko 1400 svjetala na javnim prostorima i znamenitostima. München je isključio toplu vodu u gradskim uredima, a većina gradskih fontana noću ne radi. Ugašena je i polovica gradskih semafora kada nije prometna špica. Šatori na ovogodišnjem Oktoberfestu neće se grijati plinskim grijačima, kao što je uobičajeno. Njemački ministar gospodarstva rekao još ranije ovog ljeta kako je skratio vrijeme tuširanja zbog uštede energije.

Dr. Veronika Grimm, članica njemačkog Vijeća gospodarskih stručnjaka upozorava kako će sva kućanstva morati promijeniti svoj stil života ili se suočiti sa znatno većim cijenama. "Ovo će biti pravi izazov", rekla je.

Italija je ograničila klimatizaciju javih zgrada te najavila uštede na grijanju. Svi koji uvode mjere očekuju da bi one mogle u kratkom roku osigurati najmanje pet posto uštede energije. 

No ne slažu se svi s mjerama. Čelnica madridske regije rekla je da se njezina zajednica neće pridržavati ušteda jer smatra da bi ograničenja naštetila turizmu i stvorila nesigurnost.

Pere Alemany, član izvršnog odbora Gospodarske komore Barcelone, rekao je da, iako su mjere dobra stvar, treba više vremena prije nego što se pravila provedu. Osim toga, smatra da bi trebale postojati državne subvencije za mala poduzeća kako bi se uskladila s novim propisima.

Za sada stanovništvo Europe nema problema s uštedama. Mnogi misle da smo energiju ionako rasipali. No strahuju od dodatnih problema i nestašica. Zato se nadaju da će Vlade učiniti sve kako bi pomogle stanovnicima koji se neće moći nositi s velikim računima za utrošenu energiju.

Komentara 48

HI
hiohio
12:38 11.08.2022.

I može se preživjet bitno je da se zaustavi ruski agresor njemu je trenutno -15 gdp ove godine ,Europi +3 pa se vidi ko gubi.

ST
Startrack
14:03 11.08.2022.

Problem je iznad svega tz zelena energija. Odrecu se nuklearki i termoelektrana. Toje rezultat.

ŠI
Šiba
14:08 11.08.2022.

U svakom humanom i naprednom ljudskom društvu, psihopatama bi trebalo zabraniti da zauzimaju pozicije sa kojih su u stanju da ugrožavaju druga ljudska bića. Ako već oni ne mogu doći pameti, možemo li bar mi Da li trebamo dozvoliti timim duhovnim retardima da nas potpuno porobe u ime njihovih "svevišnjih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije