Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
američki futurolozi

Europa će se do 2020. smrzavati, a na južnoj polutki bit će još toplije

'gradska.....zagreb.....14.01.2009.  zagrebacka avenija - padala je ledena kisa, snijeg, ljudi, zima, hladnoca     Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
Marko Lukunić/PIXSELL
12.07.2012.
u 18:20

Schwartz i Randall tvrde da se na Zemlji takav proces već počeo događati. Svoje tvrdnje potkrepljuju ekstremnim vrućinama u SAD-u

"Do 2020. godine moguće su katastrofalne promjene klime koje će dovesti do uvođenja izvanrednih mjera, a ni angažman vojske nije isključen", stoji u izvješću pod nazivom "Prognoza vremena: 2010. - 2020." koje su na zahtjev Ministarstva obrane SAD-a pripremili profesionalni futurolozi Peter Schwartz i Douglas Randall. Oni smatraju da bi klimatske promjene mogle destabilizirati politički poredak pa čak izazvati i glad u Europi te suparništvo između država zbog zaliha vode.

– Doći će do promjena u prirodi, a to će izazvati i promjene u oceanima. Europa, Azija i Sjeverna Amerika zbog toga će se početi smrzavati, dok će u južnoj hemisferi biti još toplije – smatraju Schwartz i Randall i dodaju da se na Zemlji takav proces već počeo događati.

Svoje tvrdnje potkrepljuju ekstremnim vrućinama u SAD-u i temperaturama koje ovih dana prelaze 40 stupnjeva i od kojih je dosad život izgubilo više od 40 ljudi.

Komentara 11

DU
durica
18:41 12.07.2012.

Ah, chemica - nije važno gdje su dobili diplomu, nego to što su u pravu. Vrućina zadnjih tjedana u Zagrebu tražila je proglašenje elementarne nepogode i pomoć starima i siromašnima koji nemaju klimu.

AA
aabbcc
20:16 12.07.2012.

. Tocno ! Plin, struja, drva, ugalj, nafta sve ce biti skuplje i ima pola naroda da se smrzne ko k...., radeci za svoje gospodare.

CH
chemica
18:31 12.07.2012.

"Profesionalni futurolozi". Nego, gdje dobiješ diplomu za "to"? Kod babe koja gata iz šalice kave ili pilećih košćica?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije