Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Igra u kojoj u pravilu dobiju Nijemci ili Finci

Od 33 glavna zgoditka, 14 ih je otišlo u Njemačku, a 10 u Finsku
19. svibnja 2016. u 23:45 1 komentara 1643 prikaza
pare
Foto: Julien Behal/Press Association/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Eurojackpot je igra u kojoj sudjeluje 17 zemalja, a u kojoj na kraju uvijek pobijede Nijemci ili Finci. Tako se može parafazirati izjava slavnog engleskog nogometaša Garyja Linekera o nogometnoj igri u kojoj uvijek na kraju pobijede Nijemci. Jer od dosad osvojenih ukupno 33 Eurojackpota, njih čak 14 otišlo je u Njemačku, a 10 u Finsku. Nijemcima je tako od glavnih zgoditaka u toj lutrijskoj igri otišlo više od 460 milijuna eura, a Finci su osvojili gotovo 330 milijuna eura.

Ostalima mrvice

Ostalim državama koje sudjeluju u toj igri pripale su “mrvice”. U Dansku i Sloveniju otišla su po dva, a u Češku, Italiju, Norvešku, Španjolsku i Hrvatsku po jedan Eurojackpot. Ukupno je tih sedam zemalja podijelilo 292 milijuna eura glavnih zgoditaka. U osam zemalja – Estoniji, Islandu, Letoniji, Litvi, Mađarskoj, Nizozemskoj, Slovačkoj i Švedskoj u kojima se također priređuje Eurojackpot – glavni zgoditak dosad nije nijednom pogođen.

Ukupan iznos osvojenih glavnih dobitaka od početka organiziranja ove igre iznosi oko 1.082,000.000 eura. Broj pogođenih pet plus dva broja na Eurojackpotu u Njemačkoj nije toliko iznenađujući s obzirom na 80,6 milijuna stanovnika u toj zemlji. No, za mnoge je iznenađujuće da je gotovo trećina svih dosad osvojenih glavnih zgoditaka otišla u Finsku, zemlju sa samo 5,4 milijuna stanovnika. Ukupna je populacija svih 17 zemalja u kojoj se priređuje ta igra na sreću oko 265 milijuna. No, prema objašnjenju koje smo dobili u Hrvatskoj lutriji, Finci često osvoje glavni zgoditak na Eurojakpotu jer uplaćuju listiće za tu igru više nego drugi. Isti je slučaj i s Nijemcima.

Hrvati dobili 40 milijuna eura

Eurojackpot zgoditak Pogođen Eurojackpot! Jedan sretnik bogatiji je za više od 218 milijuna kuna hrvatska lutrija prvo tromjesečje Hrvatska Lutrija ostvarila 81 posto veću bruto dobit

– Što se tiče Njemačke i Finske, odnosno zemalja u kojima je do danas osvojeno najviše glavnih dobitaka, možemo potvrditi da se u te dvije zemlje uplati najveći broj kombinacija po kolu, u prosjeku čak više od 50 posto, što potvrđuje matematičku vjerojatnost o mogućnosti osvajanja glavnih dobitaka – kazali su nam u Hrvatskoj lutriji. U Hrvatskoj je Eurojakcpot uveden 1. veljače 2013. godine, a dosad je osvojen jedan glavni zgoditak koji je jednoj Zagrepčanki donio 131,7 milijuna kuna.

Inače, Hrvati su dosad na Eurojakpotu ukupno osvojili 40,631.121,40 eura, odnosno oko 304 milijuna kuna. Najveći Eurojackpot otišao je u Češku, čak 679,947.750 kuna, a izvučen je 15. svibnja prošle godine. Drugi najveći glavni zgoditak u toj igri otišao je u Njemačku, i to 578,479.827,29 kuna, a dobitna kombinacija je pogođena 25. ožujka ove godine. Listić za treći najveći glavni zgoditak izvučen 12. rujna 2014. od 465,929.854,63 kuna uplaćen je u – Finskoj.

Vjerojatnost za glavni zgoditak je 1:95.344.200

Prema službenim izvještajima Eurojackpota za ovu godinu, po kolu se uglavnom uplati oko 25 milijuna eura, no u nekim kolima ta uplata doseže i 60 milijuna eura u svih 17 zemalja u kojima se priređuje ta lutrijska igra. U Hrvatskoj se po kolu uplati uglavnom oko 4,5 milijuna kuna, no i ti iznosi u nekim kolima budu i znatno veći, oko sedam milijuna kuna.

U igri Eurojackpot inače postoji 12 vrsta dobitaka, a osvajanje glavnog dobitka dosta je komplicirano jer iz jedne grupe od 50 brojeva treba pogoditi njih pet koji će biti izvučeni, a iz druge grupe od 110 brojeva potrebno je pogoditi dva broja. A vjerojatnost da ih pogodite je 1 naprema 95.344.200.     

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    finci su majstori prijevara, korupcije. njihova patria je diljem svijeta plaćala mito da bi dobila poslove. a zbog toga finska nikad nije bila percipirana kao zemlja sa jakom korupcijom. očito je lopov samo onaj koji krade, dok onaj koji drži ... prikaži još!rži ljestve to nije, nas su učili drugačije. koruptivna radnja je i nuđenje mita. ljestvica sa takvim odnosima bi prikazala da su recimo amerika, engleska, njemačka, finska, švicarska, zemlje sa najvišom stopom korupcije. ne percepcije javnosti (ankete daju rezultate sukladno naručiteljima).