Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza uvođenja eura

Euro bi srušio kamate na kredite, a isplatio bi se samo uz reforme

Jean-Claude Juncker , the president of the European Commission holds a press conference on the Greek Crisis at European Commission headquarters in Brussels, Belgium on 29.06.2015 Juncker urged Greeks to vote 'yes' in the bailout referendum and against the
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
02.07.2016.
u 22:20

Hrvatska nije spremna za euro jer joj je gospodarstvo nekonkurentno u odnosu na druge zemlje, ali bi moglo biti i značajnijih povlastica

Preskakanje stepenica u proceduri i brzo uvođenje eura u nacionalnu ekonomiju mogla bi biti jedna od povlastica histerije europskih birokrata koja ih je uhvatila nakon što su shvatili da je Velika Britanija radije napustila Europsku uniju nego pristala na dodatnu integraciju.

Hrvatska nije spremna za euro i ne može preskočiti reforme i zaboraviti da joj je gospodarstvo nekonkurentno u odnosu na gospodarstva Njemačke pa čak i Portugala, ali pod kapom eura mogla bi ostvariti benefite za građane i tvrtke koji nisu zanemarivi.

Pogodnosti za građane

Dani nas dijele od rezanja kreditnog rejtinga državi na koje će se, izgleda, odlučiti sve tri bonitetne kuće, a to znači skuplje zaduživanje u budućnosti. Zaštita koju nudi eurozona mogla bi nam pomoći da vratimo dio kreditnog ugleda i ostvarimo niže kamate ne samo za državu, već i za građane. Prosječna kamata u eurozoni iznosi 2,56 posto, a u Hrvatskoj 4,4 posto. Razlika je golema jer to drugim riječima znači da domaći gospodarstvenici plaćaju dvostruko veće iznose kamate nego njihovi kolege u eurozoni. Ta bi se razlika većim dijelom istopila u eurozoni, ali samo uz stabilne javne financije države jer i u eurozoni postoje zemlje koje zbog neodgovornosti plaćaju visoke kamate poput Grčke koju ni euro nije spasio od prosječne kamate na razini od 5,44 posto, što je skuplje čak i od Hrvatske.

Ipak, za ilustraciju može poslužiti Slovenija koja je uvela euro 2007., financijska kriza pogodila je njezino gospodarstvo čak i više nego Hrvatsku, a prosječna joj se kamata kreće na razini od 2,8 posto. Povlastica je eurozone i jednostavnije poslovanje bez valutnih rizika i uklanjanje rizika kod zaduženih u eurima. Iskustva drugih zemalja pokazuju da je nakon uvođenja eura porastao izvoz i suradnja unutar eurozone, a i pojednostavljene su ugovorna procedura i plaćanja. Ipak, ako je gospodarstvo nekonkurentno poput hrvatskog, uvođenje eura može mu naštetiti jer više ne postoji mogućnost zaštite kroz monetarnu politiku što Hrvatska i nije pretjerano koristila. Međutim, možemo biti relativno sigurni da ćemo još najmanje tri godine živjeti uz kunu jer se o drastičnom skraćivanju procedure u Europskoj komisiji nije govorilo. U te bismo tri godine trebali održavati tečaj stabilnim na oko 7,6 kuna za jedan euro te svake godine smanjiti udio javnog duga u BDP-u za barem 1,3 do 1,5 posto, što je izuzetno teško u kontekstu rasta od samo 1,6 posto koliko je iznosio lani. Zato bi nam ubrzo trebalo značajno ubrzanje rasta na čak četiri posto što je rast kojim se već danas može pohvaliti Rumunjska. Tim bismo rastom osigurali i veću konkurentnost gospodarstva pa bi uvođenje eura imalo i više smisla.

Ovisni o drugim zemljama

Najveći strah građana od uvođenja eura vezan je uglavnom uz povećanje cijena. Prosječno su, kažu stručnjaci, rasle za od 0,2 do 0,3 posto. Međutim, Slovenci su već godinu nakon uvođenja nove valute zabilježili više cijene usluga i ugostiteljske ponude.

Više cijene ipak ne bi trebale biti problem poveća li se kupovna moć, a prosjek u eurozoni dvostruko je veći nego u Hrvatskoj. Ostale cijene nisu rasle osim kao posljedica inflacije. Ipak, i u pogledu budućnosti svoje valute Hrvatska ovisi o drugim zemljama jer će EU vjerojatno na ubrzanje procedure pristati samo ako sve zemlje članice uvedu euro.

Tu bi moglo zapeti jer se u Poljskoj i Mađarskoj ne žure prepustiti monetarnu autonomiju Bruxellesu, a u Češkoj pak ne postoji ni naročita potreba za eurom s obzirom na to da zemlja uživa visoki kreditni rejting i nisku cijenu zaduživanja. 

Komentara 4

TH
than
01:09 03.07.2016.

Pa mi imamo € kao valutu, tako da mi nije jasno nista vise.... Od reformi ionako nemamo nista, jer ih niti SDP niti HDZ ne rade...

ST
stefj
23:42 02.07.2016.

Uvođenjem eura EU bi nas mogla napokon prisiliti na provođenje reformi i smanjenje broja uhljeba ili visine njihovih primanja. Također bi se uvela kontrola socijalnih davanja, da ih dobiju samo oni koji to smiju. Pojednostavnilo bi se i poslovanje, ako ništa drugo ne bih trebao pisati monstrume od faktura da zadovoljim glupe propise...

ĆU
ćuprija
02:05 03.07.2016.

uvest Švicarski Frank

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije