Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Besplatni filmovi za sve tijekom EU Green Week-a

EU Youth Cinema: Green Deal ove godine austrijske filmove šalje diljem svijeta

07.06.2023.
u 20:57

Pod pokroviteljstvom EU Green Week-a, koji se održava od 3. do 11. lipnja 2023., ljubitelji filma mogu očekivati izvrsne filmove koji su producirani i koproducirani u Austriji. Sve registrirane škole mogu ih besplatno gledati u partnerskim kinima ili ih prenositi iz učionice putem web-stranice www.euyc.green. Odabrani filmovi i ovoga će puta biti besplatni za publike diljem svijeta

EU projekt Kino za mlade financiran od strane EU-a: Green Deal ponovno je posvećen održivoj Europi i predstavlja odgovarajuće ciljeve Europskog zelenog plana u kinematografskom kontekstu. Nije slučajnost što se novi fokus GREEN FILMS @AUSTRIA pokreće tijekom EU Green Week-a – ovaj godišnji događaj prilika je za predstavljanje aktualnih događanja u vezi s politikom okoliša EU-a. Nadalje, na prijedlog predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, 2023. proglašena je Europskom godinom kompetencija.

„Europska godina vještina ima jasan cilj promicati inovativnost i konkurentnost, poticati cjeloživotno učenje i ojačati društvo na putu prema zelenoj i digitalnoj transformaciji. S pomoću EU Green Deala u Europskoj se uniji do 2030. može otvoriti do milijun dodatnih radnih mjesta. Primarni fokus održivih obrazovnih programa upravo su mladi ljudi“, kaže ministrica Leonore Gewessler, koja zajedno s Ministarstvom zaštite klime po drugi put pruža iznimnu potporu projektu EU Youth Cinema: Green Deal.

GREEN FILMS @AUSTRIA

Unutar ovogodišnjeg fokusa GREEN FILMS @AUSTRIA odabrano je osam nevjerojatnih filmova: AUSTRIJA 2 AUSTRALIJA, ANDERS ESSEN – EKSPERIMENT, SMJENA GENERACIJA – TKO SPAŠAVA SVIJET?, VAN PROSTORA I VREMENA, ZELENA LAŽ, SPASIMO SELO, DOBRO DOŠLI U SODOMU i DRVO – PRIKRIVENI IGRAČ. Ponudu upotpunjuju uzbudljive rasprave s inspirativnim gostima i visokokvalitetni didaktički materijali za nastavnike.

„Kroz izvanredne filmove iz Austrije, mladi ljudi u pet zemalja učit će o ekološkim izazovima, prilikama i perspektivama te osvijestiti pitanja klimatskih promjena i zaštite klime“, kažu direktori VAM-a Veit Heiduschka i Michael Kavouras, koji su pridonijeli austrijskom fokusu na svoje društvo za kolektivno ostvarivanje prava audiovizualnih medija.

Redatelj Christian Krönes (DOBRO DOŠLI U SODOM) sažima glavnu poruku projekta EUYC: „Nadam se da će se promijeniti način razmišljanja, posebice među mladima koji svoju odgovornost za okoliš i resurse shvaćaju ozbiljnije od prethodnih generacija.“

Zajedno činimo Europu zelenijom

Dva austrijska filma iz aktualnog programa EUYC-a, SMJENA GENERACIJA – TKO SPASAVA SVIJET? i ANDERS ESSEN – EKSPERIMENT, također će biti besplatni za sve diljem svijeta od 3. do 11. lipnja. Filmovima s njemačkim, engleskim, slovenskim, rumunjskim, hrvatskim i makedonskim podnaslovima u ovom razdoblju moguće je pristupiti izravno bez registracije putem streaming platforme www.euyc.green. Kao dio marketinške kampanje, projektni tim proizveo je i 10.000 sadilica pogodnih za pčele, a koje će se podijeliti razredima koji sudjeluju u programu kako bi Europu zapravo učinili zelenijom i održivijom.

Uspješan format

EU Youth Cinema: Zeleni plan pokazao se iznimno uspješnim. Trenutno u programu sudjeluje oko 60.000 djece školskog uzrasta, 950 učitelja i više od 250 škola u oko 150 gradova i mjesta u Hrvatskoj, Austriji, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Rumunjskoj.

Zahvaljujući velikodušnoj podršci partnera, cijeli je program besplatan. Odnedavno je dio programa i Vienna Insurance Group (VIG), vodeća grupa osiguravatelja u srednjoj i istočnoj Europi koja održivost smatra sastavnim dijelom svoje dugogodišnje strategije. „Klimatske promjene su usađene u naše umove s vrlo stvarnim slikama i utječu na svakog od nas i na svaku regiju. Iz tog se razloga Europski zeleni plan Europske komisije tiče svih nas – i mladih i starih“, naglašava Elisabeth Stadler, izvršna direktorica Vienna Insurance Group.

Serija GREEN FILMS @AUSTRIA predstavit će se kao streaming ponuda na vlastitoj platformi tvrtke www.euyc.green kao i u Cineplexx kinima u 21 europskom gradu. „Prirodno je da podupiremo ovakve inicijative i dajemo doprinos prenošenju europske filmske kulture mlađoj generaciji. U tom kontekstu, aktualna serija GREEN FILMS @AUSTRIA predstavlja vrlo atraktivan i intelektualno izazovan izbor domaćih produkcija koji treba prikazati i izvan Austrije“, oduševljeno komentira Christof Papousek, financijski direktor i partner Cineplexx Internationala, koji je ekskluzivni partner kina u svih pet zemalja.

U Hrvatskoj će se filmovi za školske razrede prikazivati na jesen, a filmovi će biti dostupni putem streaming platforme www.youth-cinema.eu/hr već od 3. lipnja.

Tko stoji iza Zelenog kina

EU Kino za mlade: Green Deal, koji je pokrenula Udruga filmskih festivala LET’S CEE, provodi se uz podršku državnih koordinatora EPEKA (Slovenija) i Go Green (Sjeverna Makedonija). Programima rada za odnose s javnošću u svim zemljama upravlja Poglavlje 4. Ovaj projekt usmjeren prema budućnosti podržavaju i drugi jaki partneri u području filmske distribucije i obrazovanja publike, poput regionalnih EUROPE DIRECT centara i Austrijskog filmskog instituta (ÖFI), koji je nedavno izabran kao partner za suradnju za buduća događanja usmjerena na zeleno snimanje i zelenu produkciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije