Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EU sve bjesniji: Traži objavu ugovora sklopljenog s AstraZenecom, tvrtka im otkazala sastanak

Europska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 milijuna doza cjepiva
27. siječnja 2021. u 13:22 2 komentara 464 prikaza
Rijeka: Početak cijepljenja građana u Primorsko-goranskoj županiji
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Europska unija zatražila je od AstraZenece da objavi ugovor o opskrbi Unije cjepivom protiv COVID-19 nakon što je glavni izvršni direktor kompanije otkrio povjerljive odredbe ugovora, rekao je u srijedu europski dužnosnik.

FILE PHOTO: Chief Executive of AstraZeneca Pascal Soriot leaves after appearing at a parliamentary business and enterprise committee hearing at Portcullis House in London SPOR OKO CJEPIVA AstraZeneca odgovorila EU: Ugovor nije obvezujući, krivi ste i vi jer ste kasno potpisali ugovor

Dužnosnik je kazao i kako su predstavnici tvrtke otkazali za srijedu dogovoren sastanak s predstavnicima Unije.

U intervjuu za medije u utorak glavni izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot rekao je da se ugovor s Europskom unijom temelji na klauzuli koja propisuje da moraju dati sve od sebe kako bi ispunili svoje ugovorne obveze i da ih ugovor ne obvezuje na točno određene vremenske rokove za isporuke cjepiva.

Intervju je dao nakon što je kompanija najavila da će smanjiti isporuku cjepiva Europskoj uniji u prvom kvartalu, a prema Europskoj uniji, riječ je o smanjenju od 60 posto, odnosno zbog problema s proizvodnjom u tvornici u Belgiji isporučio bi se tek 31 milijun doza.  

Europski dužnosnik rekao je u srijedu da je takva klauzula standardna u ugovorima s proizvođačima proizvoda koji su u razvoju.

Dodao je da EU traži od AstraZenece da im detaljnije objasni zašto je odlučila smanjiti isporuke cjepiva.

Glavni izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot poručio je u srijedu da ugovor potpisan s Europskom unijom nije obvezujući i pozvao je europske vlade, koje bjesne zbog kašnjenja isporuka cjepiva, da ne budu toliko osjetljive.

Soriot je u intervjuu za La Repubblicu kazao da se zapravo radilo o ugovornoj namjeri.

"Mi smo se obvezali da ćemo dati sve od sebe, ali nema jamstva da ćemo uspjeti". 

Volunteers get Russian COVID-19 vaccine in Minsk Tomislav Krasnec Drugi brže procjepljuju, a EU tone u stroži lockdown i sporije cijepljenje. Zašto?

Europska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 milijuna doza cjepiva, a ta je britansko-švedska tvrtka u međuvremenu objavila da će kasniti s proizvodnjom iako joj cjepivo na razini EU još nije ni odobreno. Hrvatska je od AstraZenece naručila 2,7 milijuna doza.

S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u utorak da će Hrvatska teško na vrijeme dobiti obećane doze cjepiva.

Soriot europske vlade poziva da ne budu toliko osjetljive. Tvrdi da pod stresom reagiraju loše. "Vlade su pod pritiskom. Svi su pomalo razdražljivi ili emotivni." 

Naglasio je da njegov tim radi danonoćno na ispravljanju mnogih problema s proizvodnjom cjepiva koje naziva "dječjim bolestima."

Rekao je da proizvodnja "u osnovi zaostaje dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti", a djelomično je odgovornost prebacio i na EU zbog "kasnog potpisivanja ugovora". 

VIDEO Seizmolog Kuk: "Nije dobro plašiti javnost. Ne postoje znanstveni temelji za predviđanje potresa"

Ugovor s Velikom Britanijom potpisan je tri mjeseca prije ugovora s EU, što je dalo više vremena za ispravljanje pogrešaka.

Probleme u "povećanju" proizvodnje cjepiva imala su dva pogona, jedan u Nizozemskoj i jedan u Belgiji, kazao je.

"Komplicirano je to, pogotovo u ranoj fazi kada morate riješiti sve moguće teškoće", rekao je.

"Vjerujemo da smo riješili ta pitanja, ali u osnovi zaostajemo dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti."

"Imali smo takvih početnih problema i u lancu opskrbe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ugovor s njima potpisan je tri mjeseca prije sporazuma s EU o cjepivima. Dakle, s Ujedinjenim Kraljevstvom smo imali dodatna tri mjeseca da popravimo sve probleme.

EU je uložio velika sredstva u razvoj cjepiva i očekuje da se dogovor poštuje.

Kao odgovor na kašnjenja, Unija bi mogla ograničiti izvoz cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju.

FILE PHOTO: Bill Gates, Co-Chair of Bill & Melinda Gates Foundation, attends a conversation at the 2019 New Economy Forum in Beijing PROCJENE BILLA GATESA 'Siromašne će zemlje u najboljem slučaju zaostajati 6 do 8 mjeseci s nabavkom cjepiva'

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da će tvrtke koje proizvode cjepivo na prostoru EU morati "unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti cjepiva u treće zemlje".

Naglasila je da će "poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana".

AstraZeneca u priopćenju u srijedu objavila je da je "svaki opskrbni lanac razvijen uz ulaganja određenih zemalja ili međunarodnih organizacija na temelju ugovora o opskrbi, uključujući naš ugovor s Europskom komisijom".

"S obzirom na to da je svaki opskrbni lanac uspostavljen kako bi ispunio potrebe određenog ugovora, cjepivo proizvedeno u svakom opskrbnom lancu planirano je za određenu zemlju ili regiju i koristi lokalnu proizvodnju kad je god moguće", dodala je AstraZeneca.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
  • neboiznadzagreba2:

    Cijepiti se neću, komentirati hoću: vlade su financirale privatne kompanije u istraživanjima, na svim razinama vršio se pritisak za odibrenje navrat-nanos napravljenog cjepiva, a sad tim istim vladama i unijama kompanije, koje ničim nikome ne odgovaraju, otkazuju sastanke. Bravo, EU, ... prikaži još!U, bravo svijete, novonormalno na snazi!

  • Maux:

    Ne brinite. EU ima našeg Plenkyja ... on je spasitelj Europe !!