Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMIT U MADRIDU

EU pozvala na 'zelenu revoluciju', upozorava da će klimatski neuspjeh biti vrlo skup

Ursula Von Der Leyen
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
02.12.2019.
u 16:10

Ujedinjeni narodi počeli su u ponedjeljak dvotjedni klimatski samit u Madridu gdje su svjetski čelnici suočeni s rastućim pritiskom kako bi pokazali da mogu okupiti političku volju u svrhu izbjegavanja katastrofalnih učinaka globalnog zagrijavanja.

Europska unija pozvala je u ponedjeljak na otvaranju klimatskog samita u Madridu na "zelenu revoluciju", upozorivši da će nedjelovanje dugoročno biti mnogo skuplje nego proaktivan pristup.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvao je na otvaranju UN-ovog samita o klimi u Madridu na "zelenu revoluciju", dodajući da "smo planet bacili na koljena".

"Stoljećima smo nesvjesno u ratu s prirodom", kazao je belgijski političar koji je u nedjelju preuzeo novu dužnost.

"Imali smo industrijsku revoluciju, imali smo tehnološku revoluciju, sada je vrijeme za zelenu revoluciju", istaknuo je.

Ujedinjeni narodi počeli su u ponedjeljak dvotjedni klimatski samit u Madridu gdje su svjetski čelnici suočeni s rastućim pritiskom kako bi pokazali da mogu okupiti političku volju u svrhu izbjegavanja katastrofalnih učinaka globalnog zagrijavanja.

Razgovori su počeli u vrijeme sve vidljivijih učinaka rasta temperature prošle godine, s požarima koji haraju od Arktika i Amazonije do Australije te uragana koji divljaju tropskim područjem.

Nova šefica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je na otvaranju samita da će nedjelovanje na polju klimatskih promjena biti dugoročno skuplje nego proaktivan pristup.

"Uvijek moramo imati na umu koliko će nas više koštati ako sada ne djelujemo", upozorila je, dodajući da bi Europska komisija trebala  kroz deset dana predstaviti novi plan za okoliš.

Kako bi Europska unija postala klimatski neutralna do 2050. "moramo djelovati sada, moramo sada provoditi politike, jer je to generacijska transformacija", dodala je. 

Svrha konferencije jest položiti zadnje komadiće temelja za potporu Pariškom sporazumu sklopljenom 2015. u svrhu rješavanja klimatskih promjena, koji ulazi u ključnu provedbenu fazu sljedeće godine.

Postojeća obećanja u sklopu sporazuma nisu dovoljna da bi se izbjegle najopasnije posljedice globalnog zatopljenja, u smislu porasta razine mora, suše, oluja i drugih utjecaja, rekli su znanstvenici.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da lideri na COP25 mogu zauzeti da pristupa: put nade ili predaju.

"Želimo li doista da nas se sjećaju kao naraštaj koji je zakopao glavu u pijesak", upitao je Guterres predstavnike gotovo 200 zemalja koji su se okupili u Madridu.

Put nade po njemu uključuje korištenje manje fosilnih goriva i dostizanje ugljične neutralnosti do 2050.

VIDEO: Prosvjed učenika srednjih škola "Klimatske promjene traže naše promjene"

Komentara 6

XA
xaron
20:28 02.12.2019.

Evo dolazi nam još jedna revolucija. Sad smo stvrno naje.....li.

ZI
zimerman
17:18 02.12.2019.

Naj veći račun ce da plate naj čišće države poput Europe i SAD to jest njihova radnička klasa .ljevičari su već počeli oporezivati u ime klimatski promijena naj bolji primijer je rast cijene benzina u Francuskoj.

ST
stefj
16:43 02.12.2019.

Pravi naziv za to je Zelena religija... Pretjeruje se i radi šteta, već su razni lobiji počeli utjecati na masu. A najveći dobitak će imati države jer uvode tzv. zelene poreze. Novi izvor zarade za uhljebe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije