Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za cijepljenje do 2023.

EU potpisao novi ugovor o nabavi čak 1,8 milijardi doza cjepiva Pfizer/BioNTecha

Symbol photo Biontech Pfizer vaccine.
Foto: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL
1/3
20.05.2021.
u 13:00

Naša neslužbena računica pokazuje da je u sklopu ovog ugovora o zajedničkoj nabavi 1,8 milijardi doza cjepiva Pfizer/BioNTecha Hrvatska rezervirala najmanje 16,5 milijuna doza. Možda i više, ako se dijeli i dio koji je propustila rezervirati Mađarska

Europska komisija potpisala je danas uime država članica novi, treći i dosad najveći ugovor o zajedničkoj nabavi cjepiva Pfizer/BioNTecha: riječ je o čak 1,8 milijardi doza koje će se koristiti za cijepljenje Europljana, očekivano i djece, do 2023. godine. 

Točnije, ugovorom je Europska unija rezervirala 900 milijuna doza, uz mogućnost kupnje dodatnih 900 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19. Riječ je o dozama već postojećeg Pfizer/BioNTechova cjepiva, ali i cjepiva prilagođenog sojevima virusa koji se mogu pojaviti u budućnosti. Početak isporuke predviđen je za kraj 2021., a ovaj ugovor dolazi uz već postojeće, ranije potpisane, s raznim proizvođačima, od kojih se Pfizer pokazao najpouzdanijim u smislu učinkovitosti cjepiva i brzini isporuke ugovorenih doza.

Video: Pfizer najavio i treću dozu, cijepit ćemo se jednom godišnje?

– To je dobra vijest za europske građane koje nastojimo dugoročno zaštititi od virusa i njegovih varijanti. Zajamčena je proizvodnja i isporuka do 1,8 milijardi doza Europskoj uniji. Potencijalni ugovori s drugim proizvođačima temeljit će se na istom modelu, u korist svih – poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

– Moramo uvijek biti korak ispred virusa. To znači da trebamo osigurati pristup prilagođenim cjepivima kojima ćemo se zaštititi od novih varijanti, omogućiti docjepljivanje radi produljenja imunosti te zaštititi mlađe stanovništvo – poručila je europska povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides.

Kako neslužbeno doznajemo, u ovom novom i najvećem ugovoru koji je Unija potpisala s nekim proizvođačem cjepiva protiv COVID-19 odlučilo je sudjelovati 26 država članica. Dakle, jedna je odlučila propustiti ponuđenu priliku. Neslužbeno, to je Mađarska. 

Hrvatska je – također prema našim neslužbenim informacijama – ovaj put odlučila rezervirati onoliko doza koliki je udio stanovništva RH u ukupnom broju stanovnika EU (vjerojatno uz oduzimanje broja stanovnika Mađarske, koja je odlučila ne sudjelovati). Taj hrvatski udio u ukupnoj populaciji EU27 jest 0,92 posto, što bi značilo da je, u sklopu ovog ugovora o zajedničkoj nabavi 1,8 milijardi doza cjepiva Pfizer/BioNTecha, Hrvatska rezervirala najmanje 16,5 milijuna doza. Možda i više, ako se dijeli i dio koji je propustila rezervirati Mađarska.

Pfizer i BioNTech zatražili su od Europske agencije za lijekove (EMA) odobrenje za to da se njihovo cjepivo može davati i maloljetnicima od 12 do 15 godina. EMA bi odluku o tome trebala donijeti možda već sljedeći tjedan. Nakon toga, Pfizer i BioNTech vjerojatno će tražiti i odobrenje za korištenje istog cjepiva za djecu od 5 godina naviše. U tom slučaju odluka o tome vjerojatno bi bila donesena do zime, kažu naši izvori upućeni u zajedničku nabavu cjepiva na razini EU. 

 

Ključne riječi

Komentara 8

MK
mksdk
14:15 20.05.2021.

Idemo se malo podsjetiti o onome što se nazivalo "teorijom zavjere", da će cjepljenje biti kontinuiran proces. Sjeća li se netko od vas ljevičara što ste pisali prije samo pola godine?

MA
Magistrica
14:10 20.05.2021.

I onda kazu da se od cjepiva ne zaradjuje....bolesno!!!

Avatar zpAgram
zpAgram
14:35 20.05.2021.

16,5 milijuna doza??? Koliko stanovnika ima Hrvatska?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije