Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važan NATO saveznik

EU pokušava obnoviti narušene odnose s Turskom

Turska
Foto: Reuters
1/2
03.09.2016.
u 15:20

Mnogi su razlozi da se razgovara s Turskom, kazao je litavski ministar Linas Linkevičius, ukazujući na važnost te zemlje kao NATO saveznika.

Šefovi diplomacija Europske unije u subotu su se u Bratislavi sastali s turskim ministrom za europske poslove Omerom Celikom u pokušaju da obnove napete odnose dviju strana, nakon neuspjelog pokušaja puča u Turskoj 15. srpnja.

Europska unija osudila je pokušaj udara, ali je i izrazila i snažnu zabrinutost oko ljudskih prava zbog uhićenja koja su uslijedila i u vojsci i u civilnim službama.

Odnosi su također napeti zbog očekivanja Turske da Unija uvede bezvizni režim za njezine građane, što joj je obećano u okviru sporazuma o zadržavanju izbjeglica. Sporazumom se Turska obvezala zadržati izbjeglice na svome tlu u zamjenu za ubrzanje pristupnih pregovora, novčanu pomoć za zbrinjavane izbjeglica te za ukidanje viza turskim državljanima na razini EU-a.

Međutim, antiteroristički zakon uveden u Turskoj koči Uniju u daljnjim koracima u tom smjeru.

"Izravni dijalog je važan i to je ono što ponovno uspostavljamo jutros", rekao je po dolasku na sastanak slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, koji je domaćin sastanka budući da Slovačka u ovom polugodištu obnaša dužnost predsjedavajuće zemlje EU-a.

"Mislim da smo pripremili dobar temelj"

Lajčak je kazao da je jučer održan sastanak 28-orice oko daljnjih odnosa Europske unije i Turske, a da se na večeri ministrima EU-a pridružio i ministar Celik. "Mislim da smo pripremili dobar temelj za današnje razgovore s Turskom", rekao je.

Mnogi su razlozi da se razgovara s Turskom, kazao je litavski ministar Linas Linkevičius, ukazujući na važnost te zemlje kao NATO saveznika.

O Siriji će se na sastanku razgovarati ako za to bude vremena, najavio je Lajčak, naglasivši da je ipak ključna tema razgovora odnosi EU-a i Turske.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders upozorio je uoči sastanka da će, ako Turska nastavi raditi na uvođenju smrtne kazne, to biti kraj njezinog približavanja Europskoj uniji.

Austrija je pak ranije već najavila da se zalaže za prekid pristupnih pregovora s Europskom unijom. "Austrija je članica EU-a i ima svoja stajališta", rekao je Lajčak.

>> 'Ako Turska nastavi put prema smrtnoj kazni, bit će to kraj njezina puta prema Europskoj uniji'

Komentara 1

Avatar d-ano
d-ano
21:55 03.09.2016.

licimjerrnna dvoliccnost Eu i njemacke koja gazi mrtve Armence koje je prije par mjeseci priznala kao zrtve turskog genocida,,,,,,,,,,,jjad odd njemacke politike,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije