Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kineska vlada treba ukloniti prepreke

EU neće tolerirati milijarde minusa s Kinom: Trgovinski deficit se udvostručio u posljednje dvije godine

Foto: DARIO PIGNATELLI/EUROPEAN UNION/
1/2
08.12.2023.
u 23:30

Trgovinski i ekonomski odnosi trebaju biti uravnoteženiji, recipročni i obostrano korisni. Ovo danas bi trebao biti prvi korak, poručio je iz Pekinga Charles Michel

Prvi fizički summit Europske unije i Kine od 2019. godine, otkada su takvi sastanci na vrhu do jučer bili samo u virtualnom obliku, Ursula von der Leyen i Charles Michel kao čelnici dviju najvažnijih EU institucija iskoristili su kako bi predsjednika Xi Jinpinga upozorili na rastući trgovinski deficit koji EU bilježi u odnosima s Kinom, a koji “europski lideri neće dugo tolerirati”, kako je poručila predsjednica Komisije. Europska unija želi da kineska vlada ukloni prepreke koje EU smatra umjetno i politički stvorenima, te da dopusti veću prisutnost europske robe i usluga na kineskom tržištu.

Italija napustila ‘Pojas i put’

Trgovinski deficit Europske unije s Kinom udvostručio se u posljednje dvije godine i 2022. iznosio je rekordnih 390 milijardi eura. Dnevno se inače između EU i Kine trži roba vrijedna 2,3 milijarde eura. Ali: kad imate tri kontejnera robe koji iz Kine dolaze u EU, dva od ta tri vraćaju se u Kinu prazna, slikovito je opisala Ursula von der Leyen uoči jučerašnjeg summita u Pekingu. To je ponovila, zajedno s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, i pred kineskim predsjednikom Xijem i na konferenciji za mediji nakon summita u Pekingu.

VEZANI ČLANCI:

- Kina je najvažniji trgovinski partner Europske unije, ali postoje jasno vidljive neravnoteže i razlike kojima se moramo pozabaviti - rekla je Ursula von der Leyen. Italija je primjer europske zemlje s izvozno orijentiranom industrijom koja je frustrirana zbog rastućeg trgovinskog deficita s Kinom, pa je vlada u Rimu ovih dana odlučila da se Italija povlači iz kineske inicijative “Pojas i put”. "Trgovinski i ekonomski odnosi trebaju biti uravnoteženiji, recipročni i obostrano korisni. Nastavit ćemo raditi na tome da naše kompanije imaju jednake šanse. Ovo danas trebao bi biti prvi korak - rekao je u Pekingu predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Kineski predsjednik Xi za europske je lidere, sudeći prema službenim kineskim izvorima, imao poruku da EU i Kina trebaju svoje različitosti rješavati dijalogom, a ne udaljavanjem koje se u EU opisuje kao politika “de-riskinga”, odnosno smanjenja rizika od ovisnosti o Kini u strateškim sirovinama, zelenoj industrijskoj proizvodnji i sličnom. Dvije strane - poručio je Xi, citiran prema kineskoj državnoj televiziji CCTV - “ne bi trebale jedna drugu smatrati suparnicima zbog toga što imaju različite sustave, ne bi trebale smanjivati suradnju zbog nadmetanja i sukobljavati se zbog razlika”.

Osim trgovinskih neravnoteža, europski lideri iskoristili su summit s Xijem kako bi prenijeli poruku da Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, ima posebnu odgovornost za očuvanje temeljnih načela Povelje UN-a, koji se tiču nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Stoga EU apelira na Kinu da utječe na Rusiju kako bi zaustavila svoju agresiju na Ukrajinu. Europljani traže od Kine da nastavi sa suzdržavanjem od isporuke kineskog naoružanja Rusiji, ali i da bolje počne sprječavati korištenje kineskih poduzeća pri zaobilaženju europskih i zapadnih sankcija protiv Rusije.

Rješenje s dvije države

Na temu Bliskog istoka, obje strane potvrdile su svoju privrženost traženju mirovnog rješenja s dvije države, Izraelom i Palestinom. Europski dužnosnici naglasili su da EU najsnažnije osuđuje Hamasove terorističke napade na Izrael, da EU naglašava da se Izrael ima pravo braniti u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, a obje strane su se složile oko važnosti zaštite civila u Gazi, kaže se u priopćenju Europskog vijeća. 

VIDEO Tomislav Tomašević o Jakuševcu

Ključne riječi

Komentara 3

XA
xaron
23:18 09.12.2023.

Evo probidili se EU birokrati nakon 2 godine ( plačenog ) spavanja. Mislim da je nekako prekasno za neku efikasnu akciju.

HO
homofobic
10:48 09.12.2023.

Kada je Trump stavio Kineze klecati na kuruzi Svijet se zgrazavao kako je to barbarski a sada i oni progledali i uvidjeli da trgovina znaci protok dobara u oba smjera!

GI
Gitte
08:05 09.12.2023.

A šta samo sankcije drugog alata i nemaju koje nama kriv u Eu da stagniramo a sada se traži krivac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije