Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Picula i Zovko s američkim izaslanstvom:

'EU i Sjedinjene Države imaju zajedničku ulogu u očuvanju stabilnosti na zapadnom Balkanu'

Zagreb:  Tonino Picula, SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
22.04.2022.
u 19:43

Za razliku od prijašnjih kriza koje su imale negativan utjecaj na percepciju politike proširenja, trenutna kriza u Ukrajini je treba vratiti u fokus kao odgovor na brojne izazove u regiji, rekao je Picula.

Europska unija i Sjedinjene Države imaju zajedničku ulogu u očuvanju stabilnosti na zapadnom Balkanu, priopćeno je u petak nakon susreta hrvatskih eurozastupnika Tonina Picule i Željane Zovko s američkim izaslanstvom. 

Picula i Zovko susreli su se s američkim senatorima Chrisom Murphyjem iz senatskog Odbora za vanjske poslove i Thomom Tillisom iz Odbora za oružane snage SAD-a i pozdravili oživljavanje političkog angažmana SAD-a na zapadnom Balkanu.

Američki senatori došli su u Bruxelles nakon posjeta Kosovu, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

"Stabilnost zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva je ključno za održavanje mira i sigurnosti u ovoj regiji i cijeloj Europskoj uniji", rekao je Picula, predsjednik Radne skupine za zapadni Balkan i izvjestitelj za odnose sa SAD-om Europskog parlamenta. 

"Baš zbog toga Europska bi unija trebala učiniti puno više da ponovno uspostavi vjerodostojnost, koju je ozbiljno uzdrmala odgodom otvaranja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kao i neodobravanjem liberalizacije viza s Kosovom. Povratkom američke politike u regiju, vidim prostor za konvergenciju na zajedničkim temama sigurnosti", dodao je socijaldemokrat. 

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko pozdravila je predanost američkog izaslanstva odnosima EU-a i SAD-a.

"EU i SAD su bliski geopolitički partneri. Dolaskom u Europski parlament neposredno nakon sastanaka na zapadnom Balkanu, izaslanstvo je istaknulo zajedničku transatlantsku ulogu u očuvanju stabilnosti i sigurnosti u regiji. Zahvaljujem senatorima na njihovoj potpori europskom putu država zapadnog Balkana", naglasila je zastupnica iz redova pučana, priopćeno je iz njezina ureda. 

Ova će godina biti iznimno važna za stabilnost regije, ocijenili su Murphy i Tillis, koji su zadovoljni sastancima održanim s liderima Srbije, BiH i Kosova, ali su ih informacije koje su doznali zabrinule, priopćeno je. 

Za razliku od prijašnjih kriza koje su imale negativan utjecaj na percepciju politike proširenja, trenutna kriza u Ukrajini je treba vratiti u fokus kao odgovor na brojne izazove u regiji, rekao je Picula.

Srbija treba uskladiti politiku prema Rusiji s EU 

Picula je na sastanku upozorio na sve lošiju situaciju u Srbiji u kojoj je za predsjednika ponovno izabran Aleksandar Vučić. 

Hrvatski eurozastupnik istaknuo je rezultate nedavno provedenih ispitivanja javnog mnijenja u Srbiji, koja su po prvi puta pokazala kako većina građana zemlje ne podržava ulazak u EU. To je dodatno problematično, ocjenjuje Picula, zbog činjenice da Srbija kao kandidatkinja za članstvo izbjegava uskladiti svoju politiku sankcija prema Rusiji s EU, ističe se u priopćenju. 

Picula smatra da "EU treba artikulirati jasan plan djelovanja prema kandidatkinjama koje izbjegavaju provoditi sankcije; izbjegavanje usklađivanja vanjske i sigurnosne politike s članicama EU mora za sobom povući jasne posljedice tijekom procesa približavanja EU".

U raspravi o Izvješću Komisije o Srbiji za 2021. godinu na Odboru za vanjske poslove u Europskom parlamentu, održanom u četvrtak, Zovko je poručila da se Srbija mora opredljeliti "između dobra i zla".

"Od Srbije očekujemo da konačno izabere svoj put i uskladi se s onima kojima se teži pridružiti, umjesto da u ovom nestabilnom svijetu stalno balansira između dobra i zla", upozorila je Zovko, dodavši da je Srbija napredovala na europskom putu, no potrebno je uložiti dodatne napore u poglavljima koja se odnose na pravosuđe, vladavinu prava, temeljna prava i slobodu medija.

Zovko je također pozvala Srbiju da intenzivira rad na sudbini nestalih osoba, na osudi govora mržnje i veličanja ratnih zločinaca, te ocijenila da je poštivanje manjinskih prava hrvatske zajednice u Srbiji i dalje ispod europskih standarda. Dodala je da Srbija odašilje razočaravajuću poruku  prisvajanjem hrvatske kulturne baštine i književne tradicije, kao i dovođenjem u pitanje statusa hrvatskoga jezika u svojim obrazovnim programima.

Ključne riječi

Komentara 2

CM
Crni_moj
20:53 22.04.2022.

Sad će biti sve OK. USA je poznata po uvođenju stabilnosti.

Avatar IndexUSrcu
IndexUSrcu
20:15 22.04.2022.

Nisko ste pali ako vam drugi trebaju da bi "održavali mir". Jugoslaveni ne bi molili ovakvu milostinju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije