Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ECOFIN

EU dogovorio plan spasa za Irsku

rehn
Vl foto
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
28.11.2010.
u 21:13

Irci moraju u 2011. proračun srezati za pet, a do 2014. za još 15 milijarda eura

Spašavanje irskoga financijskog sustava stajat će 85 milijarda eura, dogovorili su jednoglasno ministri iz EU 27 na neformalnome sastanku Vijeća EU za gospodarstvo i novčarstvo (ECOFIN) u nedjelju u Bruxellesu. Irska će u toj svoti sudjelovati sa 17,5 milijarda iz vlastitih proračunskih pričuva, dok će od preostalih 67,5 milijarda po trećinu, 22,5 milijarda, priskrbiti zemlje članice eurozone poduprte Ujedinjenim Kraljevstvom, Danskom i Švedskom, europski fond za zemlje u platnim teškoćama iz kojega se već spašava Grčku, te Međunarodni monetarni fond.

Za trenutačnu rekapitalizaciju irskih banaka namijenjeno je 10 milijarda, 25 milijarda za  moguće nepredviđene teškoće, a 50 milijarda za proračunska plaćanja. Kamata na tu posudbu izračunat će se sljedeći tjedan, na način kako je računa MMF.

Plan se, kako je objasnio europski povjerenik na gospodarske i monetarne poslove Olli Rehn, temelji na trima stupovima: trenutačnome jačnju te potpunome preslagivanju irskoga bankarskoga sekora kako bi banke poslate manje i robustnije, ambicioznoj fiskalnoj prilagodbi koja će obnoviti održivost irskoga novčarstva smanjivanjem proračuna za pet milijarda eura u 2011., te za još 15 milijarda do 2014., kako bi se proračunski manjak u 2015. vratio ispod tri posto BDP-a, s današnjih 32%, te na ustrojnim preobrazbama usmjerenima na postizanje robustna i održiva gospodarskoga rasta.

Ovu će odluku potvrditi formalni ECOFIN na sastanku 6. i 7. prosinca.

Ministri su se također jednoglasno dogovorili da se od sredine 2013. godine uspostavi stalni Europski ustroj za postojanost (ESM), koji će naslijediti sadašnji privremeni fond spasa, a djelovat će prema jednakim pravilima kao MMF. U njega će se, ne bi li se zaštitio novac poreznih obveznika, uključiti i privatni kreditori, ali o načinu i iznosu njihova sudjelovanja odlučivat će se od slučaja do slučaja. Ako dugove nesolventnih zemalja bude trebalo “preustrojiti”, što je eufemizam za bankrot, privatni kreditori posljednji će se namiriti, nakom MMF-a i ESM-a.

U skladu s ovom odlukom predsjednik Europskoga vijeća Herman van Rompuy sastavit će prijedlog “najmanje moguće promjene Lisabonskoga ugovora”, koju će na prosinačkome summitu predstaviti šefovima država ili vlada EU 27.

Ministri su pozdravili štedljivi proračun za 2011. koji je protekloga tjedna usvojila vlada u Lisabonu, kao i mjere koje je poduzeo Madrid, te su uvjereni da će to dostajati za sprječavanje prelijevanja krize iz Grčke i Irske na Portugal i Španjolsku.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
10:33 29.11.2010.

Hrvatska će također sudjelovati u spašavanju Irskog gospodarstva Hebrang

UK
Ugo Kajvez
10:44 29.11.2010.

Kaj bu EU se dogovorio kad im na red dođe Španjolska ? ............ hahahahah .......... To će biti kako je bilo rečeno u jednom stranom članku, ............. \"Kao izvlačenje slona iz septičke jame sa osmijelom\" ........................ . GOOD F**KING LUCKK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

UK
Ugo Kajvez
10:55 29.11.2010.

Što prije ljudi shvate da je ovakva EU PROPALI elitistički koncept tim će svima nama biti bolje ....... EU je trebala ostati SAMO na razini GOSPODARSKE zajednice ........ kao što je bila ranije definirana kao \"Europska GOSPODARSKA zajednica\" (bez nametanja politike bilo koje vrste) .....točka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije