Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Eskalacija zbog pucnja u demonstranta

Osamnaestogodišnji prosvjednik Tsang Chi-kin prevezen je u kritičnom stanju u bolnicu nakon što je metkom ustrijeljen u trbuh
03. listopada 2019. u 17:08 1 komentara 262 prikaza
Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Policija u Hong Kongu proteklih je mjeseci palicama i suzavcem suzbijala prosvjede, koristili su se i “uslugama” trijade, no stvari su dobile novu dimenziju nakon što je u utorak prvi put upotrijebljeno vatreno oružje. Osamnaestogodišnji prosvjednik Tsang Chi-kin prevezen je u kritičnom stanju u bolnicu nakon što je metkom ustrijeljen u trbuh, a jučer je zbog njegova ranjavanja na stotine studenata, profesora i nastavnog osoblja održalo mirni štrajk zbog policijskog nasilja i “ubojstva s predumišljajem” kako su nazvali policijski postupak.

Neredi u Hong Kongu KAOS NA ULICAMA Dok Komunistička partija slavi 70. obljetnicu u Hong Kongu nova drama: Izbili teški sukobi

Demonstranti su u znak prosvjeda sjeli ispred škole koju je upucani pohađao. S druge strane, vlasti tvrde da je policajac morao pucati jer je i njegov život bio ugrožen te nije imao izbora. Većina studenata i nastavnika nosila je maske na licu zbog straha od moguće odmazde, a prosvjednicima se u idućih nekoliko dana planiraju pridružiti i učenici hongkonških srednjih škola. Upotreba vatrenog oružja eskalacija je nasilja i dodatno zaoštravanje sukoba između građana Hong Konga i tamošnje policije.

Ovaj sukob traje još od početka ljeta zbog kontroverznog prijedloga zakona o ekstradiciji osumnjičenika Kini. Iako je ovaj prijedlog povučen, prosvjedi se nastavljaju, a osnovni zahtjev je povećanje stupnja demokracije u Hong Kongu, kao i zahtjev Pekingu da se prestane miješati u politiku Hong Konga koji, od povratka u okrilje Kine, funkcionira prema posebnom sustavu i pravilima.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • ObrenM:

    Balavac nasrne sipkom na policajca i izudara ga,a onda popije metak i sada ga treba zaliti.