Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjedi ne jenjavaju

Eskalacija sukoba u SAD-u: Vojska u stanju pripravnosti u okolici Washingtona

Prosvjedi u SAD-u
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.06.2020.
u 08:56

Četvero policajaca ranjeno je vatrenim oružjem u St. Louisu i jedan u Las Vegasu tijekom sukoba s prosvjednicima

Nastavljaju se prosvjedi protiv policijske brutalnosti i sustavnog rasizma u Sjedinjenim Državama pokrenuti zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, a gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji za primjenom veće sile. Prosvjednici su promarširali ulicama Washingtona, New Yorka i Los Angelesa. 

12:03 - Papa Franjo pozvao je u srijedu na nacionalno pomirenje u SAD-u, ističući kako su podjednako neprihvatljivi i i rasizam kao i ulično nasilje koje je izbilo u proteklim danima, opisujući ga kao "samouništavajuće".

Sveti Otac tako se po prvi puta očitovao o napetostima u SAD-u koje traju već osam noći za redom zbog policijskog ubojstva Afroamerikanca. Papa Franjo učinio je to tijekom tjedne audijencije posvetivši ovom pitanju cijeli dio svog govora na engleskom jeziku.

Smrt Georgea Floyda nazvao je "tragičnom", dodajući kako se moli za njegovu dušu kao i za sve one koji su ubijeni kao žrtve "grijeha rasizma".

Papa je dodao kako je veoma uznemiren izgredima koji su uslijedili nakon Floydova ubojstva. 

"Dragi prijatelji, ne možemo tolerirati niti zatvarati oči pred rasizmom ili isključivosti u bilo kojem obliku a pritom tvrditi kako branimo svetost svakog ljudskog života", kazao je papa Franjo.

"Istodobno", dodao je, "moramo priznati kako je nasilje tijekom proteklih noći bilo samouništavajuće. Nasiljem se ništa ne dobiva a tako puno se gubi".

Sveti Otac je pozvao Amerikance da se mole za "nacionalno pomirenje i za mir za kojim čeznemo" te je uputio molitvu za one "koji rade u interesu mira i pravde" u Americi i diljem svijeta.

8:55 - Bivši američki predsjednik George W. Bush rekao je u utorak da ubojstvo Georgea Floyda odražava "šokantan neuspjeh" borbe protiv rasizma u zemlji te je apelirao na vlast da posluša zahtjeve prosvjednika.

Bush, čija izjava pokazuje da se njegovo stajalište razlikuje od onoga predsjednika Donalda Trumpa - iako nije spomenuo njegovo ime, smatra da je odmak od američkih vrijednosti potaknuo prosvjede širom zemlje.

"Jedini način da vidimo sami sebe u pravom svijetlu je slušanjem glasova mnogih povrijeđenih i onih koji tuguju", poručio je bivši republikanski predsjednik Bush.

"Oni koji žele ušutkati te glasove ne razumiju značenje Amerike ili kako ona postaje bolje mjesto", dodao je.

7:59 - Newyorška policija uhitila je oko 200 prosvjednika i očekuje se kako će taj broj rasti. Podsjećamo, guverner Andrew Cuomo uveo je prije nekoliko dana policijski sat. 

U Los Angelesu uhićeno je više stotina ljudi. Točan broj se još uvijek ne zna. 

6:40 - Stotine ih se okupilo kraj postavljene ograde koja im onemogućuje ulazak u park blizu Bijele kuće gdje su u ponedjeljak mirni prosvjednici rastjerani suzavcem kako bi američki predsjednik Donald Trump mogao proći do obližnje crkve i fotografirati se s Biblijom u ruci. 

Čini se da savezna vlada planira snažnije odgovoriti na novi val prosvjeda u Washingtonu. "Večeras će se osigurati još snažnija podrška zakonu i redu", rekao je u utorak glavni državni odvjetnik William Barr. 

Video: Procurio novi video: Floyda prije smrti policajci tukli na zadnjem sjedištu auta?

6:33 - Oko 1.600 američkih vojnika raspoređeno je u okolici Washingtona i u stanju su "pojačane pripravnosti", objavio je u srijedu Pentagon nakon što su nastavljeni prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu. 

"Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Washingtonu D.C.", priopćio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Rath Hoffman.  Kaže da su vojnici u "stanju pojačane pripravnosti". Republikanski predsjednik zaprijetio je ranije da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede.

6:30 - Većina Amerikanaca podržava prosvjede diljem zemlje zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda i ne odobravaju reakciju američkog predsjednika Donalda Trumpa na nemire, pokazuju u srijedu rezultati ankete koju su proveli Reuters i Ipsos. 

Prema anketi provedenoj u ponedjeljak i utorak, 64 posto odraslih Amerikanaca "naklonjeno je prosvjednicima", a 27 posto ih ne podržava. Većina, više od 55 posto Amerikanaca ne odobrava odgovor američkog predsjednika na prosvjede, uključujući njih 40 posto koji to "snažno" ne odobravaju. 

Odvojena anketa Reutersa i Ipsosa pokazuje da prednost Joea Bidena nad Donaldom Trumpom iznosi 10 postotnih bodova, najviše otkad je Biden početkom travnja izabran za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima. 

6:25 - Washington Post piše, pozivajući se na neimenovani izvor iz ministarstva pravosuđa, da je upravo Barr u ponedjeljak zatražio od policije da rastjera prosvjednike ispred Bijele kuće.  Većinom mirni prosvjedi proteklih dana povremeno su obilježeni nemirima i izgredima po noći. Četvero policajaca ranjeno je vatrenim oružjem u St. Louisu i jedan u Las Vegasu tijekom sukoba s prosvjednicima. 

Uhićene su tisuće prosvjednika u gradovima diljem zemlje, ima i ozlijeđenih. 

Trump je zaprijetio da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede. Guverneri New Yorka, Massachusettsa, Michigana i Illinoisa su među onima koji su odbacili Trumpov poziv na snažniji odgovor na prosvjede.  Policijski sat uveden je u Kaliforniji, New Yorku, Washingtonu i drugim urbanim područjima. Pripadnici Nacionalne garde raspoređeni su u nekim saveznim državama, ali većinom kao ispomoć.

Demokratski kandidat za Bijelu kuću Joe Biden optužio je u utorak Donalda Trumpa da je Sjedinjene Države pretvorio u "bojno polje".

Neovisna autopsija, koju je zatražila Floydova obitelj, pokazala je da se muškarac ugušio. "Dokazi upućuju na zaključak da je uzrok smrti mehanička asfiksija i da je posrijedi ubojstvo", rekla je liječnica Allecia Wilson sa Sveučilišta Michigan koja je sudjelovala u izvođenju autopsije. Chauvin je uhićen i optužen za ubojstvo trećeg stupnja. Otpuštena su trojica njegovih kolega umiješana u slučaj.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Barba
Barba
09:43 03.06.2020.

"Izražavamo našu najveću zabrinutost za stanje ljudskih prava u SAD-u. Apeliramo na sukobljene strane da pregovorima i dijalogom riješe svoje prijepore te da se suzdrže od nasilja." Tako su oni nama solili pamet kad su nas bivša prekodrinska braća gađali topovima i avionima 1991., a mi nismo imali čime uzvratiti.

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
09:26 03.06.2020.

Prema posljednjoj anketi , 64 posto odraslih Amerikanaca "naklonjeno je prosvjednicima", a 27 posto ih ne podržava. Amerikanci su odabrali najgoreg predsjednika u svojoj povijesti, moralnu i intelektualnu nulu. Sve što je stekao, stekao je samo zato što je beskrupulozan. Bilo je samo pitanje vremena kada će doći do ovoga. Ovo su prije svega socijalni nemiri, koji, uslijed prijetnji vojskom, mogu eskalirati u građanski rat. Naravno, sada pokušava optužiti imaginarne ljevičare, komuniste....Narod je u pitanju, narod koji je shvatio koga je izabrao. Povijesna pogreška.

TO
Tomislav36
08:42 03.06.2020.

Sve je to nekako "čudno"... prvo za tog pandura susjedi nisu imali pojma da frajer radi u policiji (znam da tamo ljudi gledaju svoja posla, ali brate mili znas od prilike šta ko radi od susjeda) nego su mislili da prodaje nekretnine. Drugo, prilikom gušenja floyda na kraju cijele snimke vidi se cijena goriva na speedway benziskoj postaji koja je taj dan iznosila 1.83 dolara za galon, da bi se na kraju ispostavilo da je vec tj. dana gorivo na speedway benzinskim pumpama dobrano preko 2 dolara (btw, speedway stranica je hakirana). Trece i pandur i ubijeni su radili zajedno u istom klubu kao izbacivaci... i o ubijenom i o njegovom ubojici se vrlo malo toga zna, gotovo da ni nemaju prošlost.. pogotovo ubojica. Znamo samo da ga je ostavila zena koja je btw bivsa miss minessote (inace misice "lete" za pandurima).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije