Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Esih i Hasanbegović traže da Skupština promijeni ime Trga maršala Tita

Držimo da je naše nastojanje da se suvremena Hrvatska odlučno i trajno distancira od jugoslavenske i komunističke baštine, ono što povezuje sve članove, pristaše i birače naših dviju stranaka, ističu Esih i Hasanbegović.
19. lipnja 2017. u 11:59 55 komentara 939 prikaza
Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih čekaju glasovanje o novim ministrima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Čelnici stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović uputili su pisma predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, političkom tajniku HDZ-a Davoru Ivi Stieru i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću u kojima traže da novi saziv zagrebačke Gradske skupštine bez otezanja donese odluku o preimenovanju sadašnjeg Trga maršala Tita.

Tomislav Tomašević INICIJATIVA Tomašević: "Zagreb je naš" je i protiv referenduma i protiv promjene imena Trga maršala Tita

Esih i Hasanbegović, u pismu predsjedniku i političkom tajniku HDZ-a podsjećaju da je zagrebačka organizacija HDZ-a svojedobno bila poduprla zahtjev o preimenovanju. No, u kampanji za nedavne lokalne izbore stranački kandidat za gradonačelnika Drago Prgomet odustao je od toga izbjegavajući se jasno očitovati i prebacujući odgovornost za donošenje te odluke na Vladino savjetodavno tijelo, tj. Vijeće za suodavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje uopće nije mjerodavno za njezino donošenje.

"Bez obzira na međusobne stranačko-političke razlike, držimo da je naše nastojanje da se suvremena Hrvatska odlučno i trajno distancira od jugoslavenske i komunističke baštine, ono što povezuje sve članove, pristaše i birače naših dviju stranaka", ističu Esih i Hasanbegović u pismima HDZ-ovim čelnicima.

kumrovec EDUARD PETRANOVIĆ Započnimo reforme i pospremimo zločinca u ropotarnicu povijesti

Očekuju stoga da će zastupnici HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini poduprijeti njihov zahtjev i odbiti svaki oblik suradnje s Bandićem dok se "taj biljeg nasilja nad hrvatskim narodom ne ukloni".

Pet gradskih zastupnika stranke u osnivanju Neovisni za Hrvatsku, uključujući Esih i Hasanbegovića, od zagrebačkoga gradonačelnika bezuvjetno zahtijeva da novi saziv Gradske skupštine bez otezanja donese odluku o preimenovanju Trga maršala Tita.

trg maršala tita Odbor za imenovanja ulica i trgova Trg maršala Tita neće postati Kazališni trg! Mikulić napao Bandića: To je na sramotu gradonačelnika

Poručuju da je komunizam negacija demokracije, a Jugoslavija negacija hrvatske državnosti te je stoga "nedopustivo da u demokratskoj hrvatskoj državi ijedan javni prostor nosi ime po jugoslavenskom diktatoru, generalnom sekretaru Komunističke partije Jugoslavije - Sekcije Komunističke internacionale i maršalu Jugoslavenske armije".

Navodeći kako o imenovanju toga, kao niti bilo kojega drugog javnog prostora, odluka nije donesena referendumom, smatraju kako je licemjerno i nedopustivo da se pokušajem raspisivanja referenduma, pogotovo usred ljeta i na način koji omogućuje manipulacije i zloupotrebe, nastavlja "vrijeđati hrvatski narod i demokratski duh njegova glavnoga grada".

andrija mikulić Već je razgovarao s Bandićem Mikulić: Mijenjamo Trg maršala Tita u Kazališni trg Franjo Bez popusta Tuđmanu aerodrom, 
ali i Trg maršala Tita Andrej Plenković Izvor iz vodstva HDZ-a: “Ništa od izbora u HDZ-u, zašto pobjednika dovoditi u pitanje”
SPAR
ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU
Zašto je dobro jesti domaće sezonsko voće i povrće?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  zasto to uopce traziti.ime tog najveceg diktatora i zlocinca nad hrvatskim narodom odavno je trebalo maknuti.to je samorazumljiv demokratski proces i nista drugo.

 • Avatar Tomo Tom
  Tomo Tom:

  Podržavam inicijativu, nadam se da će se dogoditi ali ne samo u Zagrebu nego i u čitavoj Hrvatskoj.

 • anlaser:

  Šta bi trebao bit trg ante pavelića ili jasenovačkih "domoljuba" ?